Del nido ve plegisol kardiyoplejisinin miyokard koruma üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparing the effects of del nido and plegisol cardioplejia on myocard protection
- Tez No: 673945
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TOK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyoplejik solüsyon, miyokardiyal koruma, iskemi-reperfüzyon hasarı, inotropik ilaç, ejeksiyon fraksiyonu, Cardioplegic solution, myocardial protection, ischemiareperfusion injury, inotropic drug, ejection fraction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Koroner arter bypass cerrahisi sırasında ventrikülün korunabilmesi için kardiyoplejik solüsyonlar geliştirilmiştir. Her kardiyoplejik solüsyonun etkinliği farklıdır. Bu amaçla hastanemizde Plegisol ve del Nido kardiyoplejik solüsyonları kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı hastaların inotropik ilaç ihtiyacı ve ekokardiyografik görüntülemede ventrikül fonksiyonlarını yorumlayarak, miyokardın korunması açısından her iki solüsyonu karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kardiyopulmoner bypass altında kros klemp ile koroner arter bypass cerrahisi yapılmış hastalar iki gruba ayrılmıştır (plegisol grubu (grup 1 (n:57)) ve del Nido grubu (grup 2 (n:62)). Bu grupların anestezi ve yoğun bakım takiplerinde preoperatif olarak inotropik ilaç ihtiyacı; postoperatif takiplerinde ise ilk ekokardiyografilerinde erken dönem ejeksiyon fraksiyonu ve ventriküler duvar hareket kusurları değerlendirilmiştir. Bulgular: İki grup arasında, del Nido grubunda, ameliyathanede inotropik ilaç ihtiyacı oranının, plegisol grubuna göre daha düşük olduğu bulundu (x²=8,323; p=0,0040,05) ve (F =0,314; p=0,516>0,05). Sonuç: Çalışmamızda del Nido kardiyoplejik solüsyonunun, Plegisol kardiyoplejik solüsyonuna tek üstünlüğü erken dönem inotrop ilaç ihtiyacını azaltması ve bu sonuçla kalbi miyokardiyal stunningten daha çabuk çıkarmasıdır. Diğer taraftan ventrikül fonsiyonları açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. iv
Özet (Çeviri)
Objective: Cardioplegic solutions have been developed to protect the ventricle during coronary artery bypass surgery. The effectiveness of each cardioplegic solution has been found to be different. To protect myocardium, Plegisol and del Nido cardioplegic solutions used in our hospital. The aim of this study is to compare the two solutions in terms of myocardial protection by interpreting the inotropic drug requirement of patients and their ventricular functions in echocardiographic imaging. Materials and Methods: Patients who underwent coronary artery bypass surgery with a cross clamp under cardiopulmonary bypass were divided into two groups (plegisol group (group 1 (n: 57)) and del Nido group (group 2 (n: 62)). The need for inotropic drugs and in the postoperative followup, early ejection fraction and ventricular wall motion defects in the first echocardiography were evaluated. Results: The ratio of need for operating room inotropic drugs between the two groups; in the del Nido group was lower than the plegisol group (x²=8,323; p=0,0040,05) and (F =0,314; p=0,516>0,05) Conclusion: In our study, the only advantage of del Nido cardioplegic solution to Plegisol cardioplegic solution is that it reduces the need for peroperative inotropic medication and as a result, it removes the heart faster than myocardial stunning. On the other hand, no significant difference was found in terms of other ventricular functions.