Farklı ısınma protokollerinin bazı performans parametreleri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of different warm-up protocols on some performance parameters
  1. Tez No: 673947
  2. Yazar: MURAT AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik, Isınma, Jogging, Performans, Statik, Dynamic, Warm-Up, Jogging, Performance, Static
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı ısınma protokollerinin bazı performans parametreleri üzerine etkisinin incelenmesidir. Bu çalışmaya 2020 yılında Iğdır ili Tuzluca ilçesinde gerçekleştirilen okul sporları müsabakalarına katılan 12-15 yaş aralığındaki 45 lisanslı erkek basketbol sporcusu gönüllü olarak dahil edilmiştir. Katılımcılara statik ısınma, dinamik ısınma ve jogging ısınma olmak üzere farklı ısınma protokolleri uygulanmıştır. Farklı ısınma protokolleri uygulandıktan sonra katılımcıların çeviklik, esneklik, dikey sıçrama ve sürat test ölçümleri alınmıştır. Tüm değişkenler için ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Farklı ısınma protokollerinin performans parametreleri üzerine etkisinin belirlenmesi için tekrarlı ölçümlerde tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Farkın hangi ısınma protokolünden kaynaklandığını belirlemek amacıyla Bonferroni post-hoc analizi uygulanmıştır. Tüm işlemler için SPSS programı kullanılmış ve istatistiki işlemler için güven aralığı p0,05). Farklı ısınma protokollerinin uygulanması sonucunda gruplar arasında en yüksek esneklik ve dikey sıçrama değerlerinin dinamik ısınma grubunda elde edildiği tespit edilmiştir. Sürat değerlerine bakıldığında dinamik ısınma grubunun diğer ısınma gruplarına göre daha iyi performans gösterdiği tespit edilmiştir. Çeviklik değerlerinde ise gruplar arasında performans bakımından herhangi bir farka rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of different warm-up protocols on some performance parameters. 45 licensed male basketball players between the ages of 12-15 who participated in the school sports competitions held in Tuzluca district of Iğdır province in 2020 were included in this study voluntarily. Different warm-up protocols including static warm-up, dynamic warm-up and jogging warm-up were applied to the participants. After applying different warm-up protocols, the participants' agility, flexibility, vertical jump and speed test measurements were taken. Mean and standard deviation values were calculated for all variables. One-way analysis of variance (ANOVA) was used in repeated measurements to determine the effect of different warm-up protocols on performance parameters. Bonferroni post-hoc analysis was applied to determine which warm-up protocol caused the difference. SPSS program was used for all operations and the confidence interval for statistical processes was accepted as p0,05). As a result of the application of different warm-up protocols, it was determined that the highest flexibility and vertical jump values were obtained in the dynamic warm-up group among the groups. Looking at the speed values, it was determined that the dynamic warm-up group performed better than the other warm-up groups. On the other hand, there was no difference between the groups in terms of performance in agility values.