Algılanan örgütsel desteğin iş performansı üzerindeki etkisi: İş becerikliliğinin aracı rolü
The effect of perceived organizational support on job performance: The mediating role of job crafting
- Tez No: 673957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN KERSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Destek, İş Becerikliliği, İş Performansı, Perceived Organizational Support, Job Crafting, Job Performance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı, algılanan örgütsel destek, iş performansı ve iş becerikliliği arasındaki ilişkileri ele almaktır. Çalışmada algılanan örgütsel desteğin iş performansı üzerindeki etkisi ve bu etkide iş becerikliliğinin aracı rolü incelenmiştir. Araştırmanın teorik kısmında sırasıyla algılanan örgütsel destek, iş becerikliliği ve iş performansı kavramları açıklanmıştır. Çalışmada değişkenler arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmalar incelenmiş ve sonrasında araştırma modeli ve hipotezler oluşturulmuştur. Hipotezlerin test edilmesi için Konya ilinde imalat sektöründe faaliyette bulunan bir işletmenin 222 çalışanından anket tekniği ile veri toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS, AMOS ve PROCESS Macro programlarıyla yapılmıştır. İstatistiksel analizler yapıldıktan sonra algılanan örgütsel desteğin iş becerikliliği üzerinden iş performansını pozitif olarak etkilediği bulunmuştur. Bir diğer ifadeyle, analizler sonucunda algılanan örgütsel desteğin iş performansı üzerindeki etkisinde iş becerikliliğinin aracı rol üstlendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to address the relationships between perceived organizational support, job performance, and job crafting. The study examined the effect of perceived organizational support on job performance and the intermediary role of job crafting in this effect. In the theoretical part of the research, concepts of perceived organizational support, job crafting, and job performance are explained. In the study, the research examining the relationship between variables was concerned, and then research models and hypotheses were formed. Data were collected from 222 employees of an organization operating in the manufacturing sector in Konya province through survey technique to test the assumptions. Data analysis was done via SPSS, AMOS and PROCESS macro software. After statistical analysis, it was found that perceived organizational support positively affects job performance over job crafting. In other words, as a result of the study, it was determined that the effect of perceived organizational support on job performance plays an instrumental role in job crafting.