Dijital televizyon platformlarında yayınlanan bilim kurgu dizilerinde yapay zeka olgusu: Netflix örneği
The case of artificial intelligence in science fiction series broadcasted on digital platforms: The example of Netflix
- Tez No: 673960
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYHAN KANDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Robotik, Bilim Kurgu, Dijital Televizyon Platformları, Netflix, Göstergebilimsel Analiz, Artificial Intelligence, Robotic, Science Fiction, Digital Television Platforms, Netflix, Semiological Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 357
Özet
Yapay zeka, teknolojinin ve dijitalleşmenin son getirilerinden biridir. Yapay zekanın farklı disiplinlerde uygulanabilirliği kavramın etik ve sosyal açıdan sorunsal yönünü de ortaya çıkarmaktadır. Yapay zeka ve insan ilişkileri, yapay zekanın insanlığa etkileri eksenindeki konular bilim kurgu dizilerinin de ilgi odağı olmuştur. Bu çalışmanın amacı, yapay zekanın antik çağlardan günümüze kadar olan süreçte geçtiği aşamaları, yapay zeka ve yapay zekaya dair kavramları, yapay zekanın etik boyutlarını kuramsal çalışmalarla incelemek ve seçilen bilim kurgu dizilerinde yapay zeka ve insan ilişkilerinin nasıl betimlendiğini, yapay zekanın hangi konumlarda anlatıldığını açıklayarak bu betimlemelerin yapay zeka alanındaki gelişmelerle örtüştüğünü ortaya koymaktır. Çalışmada göstergebilimsel analiz yöntemiyle incelenen diziler, Netflix özel içerikleri listesinden bilim kurgu türündeki somut bir yapay zekayı barındıran 6 diziden oluşmaktadır. Bu diziler; Altered Carbon, Another Life, Better Than Us, Black Mirror, My Holo Love ve Star Trek Discovery adlı dizilerdir. Yapılan analizler sonucunda ortaya çıkanların araştırma sorularını yanıtladığı, yapay zekanın insana alternatif bir varlık olarak konumlandığı ve bu dizilerdeki yapay zeka betimlemelerinin günümüzde gerçekleştiği veya gerçekleşmesine yönelik çalışmalar yapıldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence is one of the latest benefits of technology and digitalization. The applicability of artificial intelligence in different disciplines also reveals the problematic side of the concept in terms of ethical and social perspectives. The purpose of this study is to examine the stages of artificial intelligence during the process from ancient times to the present, the artificial intelligence and the concepts of artificial intelligence, the ethical dimensions of artificial intelligence with theoretical studies, and by explaining how artificial intelligence and human relations are described in the selected science fiction series and in which positions artificial intelligence is depicted, the aim is to reveal that these descriptions coincide with the developments in the field of artificial intelligence. The series, which were examined with the method of semiotic analysis in the study, consist of 6 series that contain a concrete artificial intelligence in the science fiction genre from the Netflix special content list. These series are Altered Carbon, Another Life, Better Than Us, Black Mirror, My Holo Love and Star Trek Discovery. As a result of the analysis, it has been concluded that the research questions are the data attained has responded to the research questions, and artificial intelligence is positioned as an alternative to human beings, and also the artificial intelligence depictions in these series are realized nowadays or studies have been carried out today to enable the appearance of artificial intelligence.