Acil servise travma dışı sebeple oluşan karın ağrısı nedeniyle başvuran 65 yaş ve üzeri hastalarda çekilen abdomen bilgisayarlı tomografide saptanan patolojik bulguların laboratuvar sonuçlarıyla birlikte değerlendirilmesi
Evaluation of pathological findings in abdominal computed tomography performed in patients aged 65 and over, who were admitted to the emergency department with abdominal pain caused by non-traumatic reasons, together with laboratory results
- Tez No: 674014
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: abdominal pain, adult, Computed Tomography, emergency service, laboratory tests
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve amaç: Ülkemizde ve dünyada yaşlı popülasyonu giderek artmaktadır. Karın ağrısı acil servise sık başvuru sebeplerinden biridir. Çalışmamızın amacı; karın ağrısı ile başvuran 65 yaş ve üzeri hastaların laboratuvar sonuçları ile bilgisayarlı tomografi sonuçlarını retrospektif olarak incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda; 1 Ocak 2017 – 31 Aralık 2018 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi Erişkin Acil Servisine başvuran ve dahil edilme kriterlerine uygun 518 hasta retrospektif olarak incelendi. Travma nedenli karın ağrısı ile başvuran, 65 yaş altında olan, bilgisayarlı tomografi raporu olmayan ve laboratuvar tetkiki olmayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. BT raporu klinik anlamlı patoloji var ve klinik anlamlı patoloji yok olarak iki sınıfa ayrıldı. Hastalara ait veriler Hastane Belge Yönetim Sistemi (Avicenna2.5.1) ve hasta dosyaları incelenerek elde edildi. Elde edilen veriler SPSS programı ile işlenerek istatistiksel sonuçlara dönüştürülmüştür. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların % 72,4'ünde (n=375) klinik anlamlı patoloji saptanmıştır, %27,6'sında (n=143) klinik olarak anlamlı patoloji saptanmamıştır. Çalışmaya alınan hastalarda Abdomen Bilgisayarlı Tomografide Klinik anlamlı patoloji olan ve olmayan hastalara arasında yaş, ALP, WBC, platelet sayısı, nötrofil sayısı, NLR ve yatış günü arasında anlamlı fark olduğu saptandı. BT'de anlamlı patoloji olması ile ALP arasında yapılan ROC analizinde istatistiksel olarak anlamlı sonuç saptanmıştır (AUC=0,574, p=0,009). Sonuç: Laboratuvar tetkikleri ve fizik muayene doğru tanı koymak için her zaman yeterli değildir. Laboratuvara ek olarak BT ile erken görüntüleme, acil serviste uzun süre kalmayı önleyebilir. Özellikle yaşlı hastalarda gerekli tedavi için daha hızlı bir şekilde tanı konulması BT ile sağlanabilir. Böylelikle BT kullanımı, hızlı tanı ve tedavi sağlanması ile mortalite ve morbiditelerin azaltılması ve sağlık harcamalarında azalmaya neden olabilmektedir. Anahtar Kelimler: Acil servis, Bilgisayarlı Tomografi, karın ağrısı, laboratuvar tetkikleri, yetişkin hasta
Özet (Çeviri)
Aim: The elderly population is gradually increasing in our country and the world. Abdominal pain is one of the common reasons for admission to the emergency room. The purpose of our study; To retrospectively examine the laboratory results and computed tomography results of patients aged 65 years or older presenting with abdominal pain. Materials and Methods: In our study; 518 patients who applied to Ankara University Ibni Sina Hospital Adult Emergency Service between January 1, 2017, and December 31, 2018, and who met the inclusion criteria were retrospectively analyzed. Patients who presented with traumatic abdominal pain, were under 65 years of age, did not have a computerized tomography report, and did not have a laboratory test were excluded from the study. The CT report was divided into two classes: clinically significant pathology and no clinically significant pathology. The data of the patients were obtained by examining the Hospital Document Management System (Avicenna2.5.1) and patient files. The data obtained were processed with the SPSS program and converted into statistical results. Conclusions: Laboratory tests and physical examination are not always sufficient to make a correct diagnosis. Early imaging with CT in addition to the laboratory can prevent a prolonged stay in the emergency room. Especially in elderly patients, a faster diagnosis can be achieved with CT for the necessary treatment. Thus, the use of CT can lead to rapid diagnosis and treatment, reducing mortality and morbidity, and decreasing health expenditures. Results: Clinically significant pathology was detected in 72.4% (n = 375) of the patients included in the study, no clinically significant pathology was found in 27.6% (n = 143). In Abdomen Computed Tomography in the patients included in the study, a significant difference was found between the patients with and without clinically significant pathology, between age, ALP, WBC, platelet count, neutrophil count, NLR and hospitalization day. A statistically significant result was found in the ROC analysis performed between the presence of significant pathology in CT and ALP (AUC = 0.574, p = 0.009).