Topikal nitrogliserin uygulamasının yağ grefti yaşayabilirliği üzerine etkilerinin araştırılması
The impact of topical nitroglycerin application on fat graft viability
  1. Tez No: 674013
  2. Yazar: ELVIN ALIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR MEHMET GÜLTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: nitrogliserin, greft yaşayabilirliği, otolog transplantasyon, adipoz doku, rekonstrüktif cerrahi işlemler, nitroglycerin, graft survival, autologous transplantation, adipose tissue, reconstructive surgical procedures
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi'nin önemli uygulamalarından birisi, vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan hacim kaybının önüne geçilmesi için kullanılan yağ enjeksiyonudur. Kolaylığı ve düşük maliyeti nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir dolgu yöntemidir. Otolog yağ enjeksiyonun en büyük dezavantajı greft yaşayabilirliğinin tahmin edilememesidir. Otolog yağ grefti ile ilgili çalışmaların büyük bir çoğunluğu greft yaşayabilirliğini artırmaya yönelik çalışmalardır. Etken faktörlere baktığımızda alıcı sahanın damarlanmasının yüksek olmasının yağ grefti yaşayabilirliğini artırdığını görmekteyiz. Nitrogliserin, nitrat türevi potent bir vazodilatördür. Bunun yanı sıra nitrogliserin proanjiogenik, antioksidan ve antiplatelet özelliklere sahip olan bir maddedir. Bu çalışmada topikal olarak uygulanan nitrogliserinin yağ grefti yaşayabilirliği üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla 20 adet Wistars Albino rat deney hayvanı 2 grup halinde kullanıldı. Yağ grefti olarak sağ inguinal yağ yastıkçığı belirlendi. Skalp alıcı saha olarak kullanıldı. Deney grubuna vaskülarizasyonun artırılması için operasyondan 1 saat önce ve greft yerleştirildikten sonra takiben 1 hafta boyunca alıcı sahaya %2 topikal nitrogliserin uygulandı. Ratlar 6 hafta takip edildi ve yağ greftleri eksize edilerek histopatolojik incelemeye yollandı. Bulgular: Yapılan çalışma sonucunda hem greftler eksize edilirken makroskopik olarak hem de histolojik analizindeki incelemelerde mikroskopik olarak nitrogliserinin yağ grefti yaşayabilirliği üzerine olumlu etki ettiği gözlendi. Lokal nitrogliserin uygulanan gruptaki greftlerdeki ağırlık kaybı diğerine göre daha az olmakla beraber istatistiksel olarak anlamlıydı. Greftlerde oluşan nekroz ve yabancı dev hücre oluşumu değerlendirildiğinde nitrogliserin uygulanan gruplarda daha az oranda bu problemlerin oluştuğu görüldü. Nitrogliserinin greftte oluşan inflamasyonu istatistiksel olarak anlamlı ölçüde azalttığı gözlendi. Adiposit bütünlüğüne bakıldığında lokal nitrogliserin uygulanan gruptaki adiposit bütünlüğü, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak da anlamlı bulundu. Ratların ense bölgelerine uygulanan topikal nitrogliserinin kanda tespit edilebilir seviyeye ulaştığı gösterildi. Serumdaki nitrogliserin seviyesi ile adiposit bütünlüğü arasında pozitif korelasyon saptandı. Nekroz, inflamasyon ve ağırlık azalması ile serum nitrogliserin seviyesi arasında negatif korelasyon saptandı. Sonuç: Sıçanlar üzerinde yapılan bu çalışma topikal nitrogliserinin yağ grefti yaşayabilirliği üzerine olumlu etkisi olduğunu gösteren ilk bilimsel çalışmadır. Aynı zamanda, sıçanların ense bölgesine uygun deskuamasyon yapıldığında topikal nitrogliserinin kanda tespit edilebilir düzeye ulaştığını gösteren ilk çalışmadır. Hem hayvan sayısı artırılarak hem de metot modifiye edilerek daha iyi sonuçlar elde edilebileceği öngörülmektedir. Yapılacak daha ileri çalışmalarla, ucuz maliyeti ve kolay erişebilirliği nedeniyle bu topikal uygulama gelecekte insanda yapılan yağ grefti uygulamalarının bir parçası olma ihtimalini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Fat grafting is one of the important procedures in Plastic and Reconstructive surgery which is used to prevent volume loss in various areas of the body. It is a frequently preferred filling method due to its simple obtainability and low cost. The biggest disadvantage of autologous fat injection is the inability to predict graft survival. Due to the unpredictability this method is considered unreliable. Most of the studies on autologous fat grafts are studies aimed at increasing the viability of the graft. Investigation of causative factors shows that the high vascularization of the recipient area increases the viability of the fat graft. Nitroglycerin is nitrate derivative with potent vasodilatory properties. In addition, nitroglycerin is a substance that has proangiogenic, antioxidant and antiplatelet properties. The aim of this study was to investigate the effects of topically applied nitroglycerin on fat graft viability. Materials and Methods: For this purpose, 20 Wistars Albino rats were divided into 2 groups. Right inguinal fat pad was used as fat graft source. The scalp was used as the recipient area. In order to increase vascularization in the experimental group, 2% topical nitroglycerin was applied to the recipient area 1 hour before the operation and for 1 week after the graft was implanted. Rats were observed for 6 weeks and fat grafts were excised and sent for further histopatological investigation. Results: As a result of the study, it was observed that nitroglycerin had a positive effect on fat graft viability in both macroscopic and histological analysis. The weight loss of the grafts in local nitroglycerin group was lower and it was statistically significant. Also, the nitroglycerin group had less necrosis and giant cells formed in the fat grafts. It was also noted that nitroglycerin significantly decreased the inflammation in the graft. Nitroglycerin also had positive effects on adipocyte integrity and it was statistically significant compared to the control group. At the same time, topical nitroglycerin applied to the scalp of rats had reached detectable levels in blood samples. There was a positive correlation between serum nitroglycerin levels and adipocyte integrity. Necrosis, inflammation and weight loss parameters were in negative correlation with serum nitroglycerin levels. Conclusion: To our knowledge, this is the first scientific study showing positive effect of topical nitroglycerin on viability of fat grafts. Also, this is the first study to show that topical nitroglycerin reaches detectable blood levels when appropriate desquamation is applied to the scalp of rats. The better results could be obtained by both increasing the number of animals and modifying the method. With further studies conducted, this topical application could be used as a part of human fat grafting procedure in the future due to its low cost and easy availability.