Kolorektal kanserli hastalarda beden kitle indeksi, ras mutasyonu, diabetes mellitus arasındaki ilişki
Association between body mass index, ras mutation, diabetes mellitus in patients with colorectal cancer
- Tez No: 674054
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR UTKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser (KRK), RAS mutasyonu, diabetes mellitus (DM), beden kitle indeksi (BKİ), Colorectal cancer (CRC), RAS mutation, diabetes mellitus (DM), body mass index (BMI)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kolorektal Kanserli Hastalarda Beden Kitle İndeksi, Ras Mutasyonu, Diabetes Mellitus Arasındaki İlişki Giriş ve Amaç: Kolorektal kanserli hastalarda, patogenezdeki en önemli onkogen olan RAS mutasyonu ile yine önemli risk faktörleri olan tip 2 diabetes mellitus ve obezite arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlandı. Metot: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde 2010-2020 yılları arasında kolorektal kanser tanısı ile izlenen olgular retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların dosyaları, kemoterapi reçeteleri, laboratuvar, patoloji ve radyoloji raporları incelenerek çalışma ile ilgili verilerine ulaşıldı. Pearson Ki-Kare Testi, Fisher'in Kesin Testi ve Mann-Whitney U Testi uygulanarak verilerin istatistiksel anlamlılık düzeyleri incelendi. Bulgular: Toplam 1061 hastanın verileri incelendi. Kayıtlarına tam ulaşılan 422 hasta çalışmamıza dahil edildi. Hastaların %46'sında (n=194) RAS mutasyonu saptandı. %22 hastada diabetes mellitus görüldü. %19.4'ü obezdi. Hastalardan RAS mutasyonu olan ve olmayanlar arasında tanı yaşı, tanı yaşı grubu, hipertansiyon ve diabetes mellitus görülme durumu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p0.05). Sonuç: Kolorektal kanser tanısı almış hastalarda diabetes mellitus varlığında, RAS onkogeninde mutasyon bulunma ihtimali artmaktadır. Beden kitle indeksi ile RAS mutasyonu arasında korelasyon bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Association Between Body Mass Index, Ras Mutation, Diabetes Mellitus in Patients with Colorectal Cancer Aim: The aim of this study to reveal the association between RAS mutation, the most important oncogene in pathogenesis, and type 2 diabetes mellitus and obesity which are also important risk factors, in patients with colorectal cancer. Materials and methods: The patients who were followed up with the diagnosis of colorectal cancer in Ankara University Faculty of Medicine between January 2010 and December 2020 were evaluated retrospectively. The data regarding the study were obtained by examining the patients' files, chemotherapy prescriptions, laboratory, pathology and radiology reports. The statistical significance levels of the data were examined by applying the Pearson Chi-Square Test, Fisher's Exact Test and the Mann-Whitney U Test. Results: Data of a total of 1061 patients were analyzed. 422 patients whose records were fully reached were included in our study. RAS mutation was found in 46% (n = 194) of the patients. Diabetes mellitus was seen in 22% of the patients. 19.4% of the patients were obese. A statistically significant difference was found between patients with and without RAS mutation in terms of age at diagnosis, hypertension and diabetes mellitus (p 0.05). Conclusions: The probability of having a mutation in the RAS oncogene increases in the presence of diabetes mellitus in patients diagnosed with colorectal cancer. No correlation was found between body mass index and RAS mutation.