Sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyal bilgiler dersi öğretim programındaki harita becerilerinin öğretimine ilişkin görüşleri
Views of social studies teachers on teaching map skills in socialstudies curriculum
  1. Tez No: 674091
  2. Yazar: MUHAMMED ÖZDEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim Programı, harita becerileri, beceri öğretimi, curriculum, map skills, skill teaching
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Haritalar, bilginin görselleştirilmiş şekli olarak tanımlanabilir ve haritalarla birey, birçok karmaşık bilgiyi hem görerek hem harita üzerindeki sembol ve şekilleri inceleyerek daha kolay bir şekilde öğrenebilir. Haritaların doğru ve etkin bir şekilde kullanılabilmesi için harita becerilerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, sosyal bilgiler dersi öğretim programında yer alan harita becerilerinin öğretimine, ilişkin sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Belirtilen amaçlar doğrultusunda problem durumlarının araştırılmasında nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Sivas ili devlet okullarında görev yapan amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemine göre belirlenen 55 Sosyal Bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Kuramsal çerçeve ve alan yazına dönük çalışmalar yapıldıktan sonra araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formlarından elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıları büyük bir kısmı ders saatinin yetersiz olduğunu, harita becerilerini anlatırken her öğrencinin anlama düzeyinin farklı olduğunu, öğrencilerin haritalara ilişkin temel kavramları öğrenmede zorluklar yaşadıklarını, harita becerilerinin öğretimi için en çok düz anlatım olmak üzere birden fazla öğretim yöntem ve tekniği kullandıklarını ve bunları yaparken zaman konusunda problem yaşadıklarını belirtmişlerdir. Araştırma süreci ve araştırma sonuçları dikkate alınarak, Milli Eğitim Bakanlığı'na yönelik; Sosyal bilgiler ders saatlerinin artırılması,“harita becerileri”dersinin müfredata eklenmesi, sosyal bilgiler öğretmenlerine yönelik; teknolojinin daha etkin bir şekilde kullanılması amacıyla seminer, hizmet içi eğitim süreçlerine katılımın artırılması, derslerde teknoloji ve uygulamalı etkinliklerin kullanımının artırılması ve öğretim sürecinde kullanılan yöntem teknik çeşitlenmesinin sağlanması, araştırmacılara yönelik ise detaylı bulguların ortaya konulması amacıyla farklı örneklemlerle birlikte nicel araştırma yöntemini de içeren karma yöntem araştırmalarını kullanmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Maps can be defined as a visualized form of information, and with maps, an individual can more easily learn a lot of complex information by both seeing and studying symbols and shapes on the map. Although maps provide great convenience in practice in terms of usage areas, map skills need to be known in order for maps to be used accurately and effectively. In this study, in the social studies curriculum on the teaching of map skills, map skills teaching methods and techniques that are used in the process of teaching, and whether or not you have sufficient content of social studies textbooks of social studies teachers ' views have been investigated. For the purposes stated, the case study pattern from qualitative research methods was used in the research of problem situations. The working group of the study consists of 55 Social Studies teachers who are determined according to the easily accessible case sampling method from the purposeful sampling methods working in Sivas state schools in the 2020-2021 academic year. Descriptive analysis and content analysis methods were used in the analysis of data obtained from semi-structured interview forms prepared by the researcher after the theoretical framework and Field writing studies were carried out. According to the research results, a large part of the respondents was insufficient time course, each student's level of understanding when describing different map skills, students experiencing difficulties in learning the basic concepts of maps, teaching map skills, including use of multiple teaching methods and techniques lecture the most, and have reported that they experience problems when making them. Taking into account the research process and the results of the research, it is aimed at the Ministry of Education; Increasing social studies class hours“map skills”to be added to the course curriculum, social studies teachers use technology more effectively in order to seminars, in-service training to increase their participation in the process, lessons and practical activities and increasing the use of technology in the method that is used in the process of teaching technical cesitililig to ensure that the detailed findings for researchers with quantitative research methods, including mixed methods research for the purpose of presenting the use of different sample is recommended.