Prostat spesifik antijen yüksekliği nedeniyle ampirik antibiyotik tedavisi verilen hastalarda prostat biyopsisi sonuçlarına göre sistemik inflamatuar belirteçlerin diagnostik önemi
Diagnostic significance of systemic inflammatory markers according to prostate biopsy results in patients receiving empirical antibiotic treatment due to HiGH prostate specific antigen
  1. Tez No: 674101
  2. Yazar: ERDEM SOBACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNER ODABAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, Prostat biyopsisi, Nötrofil/lenfosit oranı, Platelet/lenfosit oranı, Prostate cancer, Prostate biopsy, Neutrophil / lymphocyte ratio, Platelet / lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Prostat kanseri (PK) taraması için prostat spesifik antijen(PSA) kullanılmaktadır, ancak PSA kansere değil, organa spesifik bir antijendir. Bu nedenle PK taraması için yeni testlere ihtiyaç duyulmaktadır ve malign durumlarda popülarite kazanan sistemik inflamatuar belirteçler(SIB) kanser olgularında son yıllarda sıklıkla kullanılmaktadır. Prostat kanserinde de bu inflamatuar süreç etyolojide ve patogenezde tartışılmaktadır. Biz bu tez çalışmasında PK şüphesi ile ampirik antibiyotik kullandıktan sonra transrektal ultrasonografi (TRUS) eşliğinde prostat biyopsisi yapılmış olan hastalarda sistemik inflamatuar belirteçlerin patoloji sonucuyla ilişkisini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2014-Aralık2018 tarihleri arasında prostat spesifik antijen(PSA) yüksekliği nedeniyle ampirik antibiyotik verilmiş ve ardından TRUS eşliğinde biyopsi alınmış hastalar PSA değerlerine göre 4-10ng/ml arasında olanlar(Grup 1), 10-20ng/ml arasında olanlar (Grup 2), 20 ng/ml üzeride olanlar (Grup 3) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Bu gruplarda SIB 'in benign ve malign hastalarla ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza PSA Grup 1'de 155(%64.6), Grup 2'de 50(%20.8), Grup 3'te 35(14.6) hasta olmak üzere 240 hasta dahil edildi. Tüm hastalar değerlendirildiğinde ortalama yaş 66.5 yıl (50-80 yaş arasında) olarak bulundu. Patolojik değerlendirmeye göre 120 (%50) hasta PK, 60 (%25)hasta BPH, 60 (%25) hasta kronik prostatit tanısı almıştı. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde Grup 1'de benign patolojiler ve PK karşılaştırıldığında antibiyotik kullanımı sonrası NLR ve PLR arasındaki fark istatistiksel anlamlı idi. Benign grupta NLR 2.31 ± 1.24 , PK grubunda NLR 3.13 ± 2.86 olup p: 0.048 , benign grupta PLR 119.12 ± 45.99 , PK grubunda PLR 143.02 ± 68.4 , p: 0.012 bulundu. Ancak bu fark, antibiyotik kullanımı ile benign gruptaki NLR ve PLR düşüşüne değil, malign gruptaki NLR ve PLR artışına bağlı idi. Nitekim Antibiyotik kulanımı öncesi ve sonrası benign gruptaki NLR ve PLR değişimi VII istatistiksel olarak anlamsız iken (NLR için p:0.66 , PLR için p:0.1), bu değişim malign grupta istatistiksel olarak anlamlı bulundu (NLR için p:0.04 , PLR için p:0.001) Malign patolojilerin Gleason skoruna göre kıyaslanmasında; Gleason skor (GS) 6 ve GS 7-10 (orta ve yüksek riskli grup) karşılaştırıldığında antibiyotik kullanımı sonrası NLR ve PLR grupları arasındaki fark anlamlıydı. GS 6 grubunda NLR 2.64 ± 2.84, GS 7-10 grubunda NLR 3.85 ± 2.79, p:0.004 değerinde anlamlı iken, GS 6 grubunda PLR 127.92 ± 66.25, GS 7-10 grubunda PLR 165.06 ± 66.75, p:0.014 olarak anlamlı bulunmuştur. Gruplar arasındaki NLR ve PLR farklılıkları, antibiyotik kullanımı sonrasında GS 7-10 grubundaki yükseliş nedeniyle oluşmuştur (NLR için p:0.005, PLR için p:0.001) Nitekim GS 6 grubunda antibiyotik öncesi ve sonrası değerler istatistiksel olarak anlamlı değildir (NLR için p:0.756, PLR için p:0.31). Ayrıca antibiyotik öncesi benign prostat hiperplazili (BPH) ve Kronik prostatitli (KP) hastalar karşılaştırıldığında PSA değerleri arasındaki fark anlamlıydı. BPH grubunda PSA 6.49 ± 2.92, KP grubunda PSA 7.68 ± 3.46, p:0.003. Sonuç: PK taramasında PSA halen altın standart yöntem olsa da yeni belirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda, NLR ve PLR antibiyotik kullanımı sonrasında PSA 4-10 ng/ml arası değerde benign ve malign gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca bu belirteçler GS 6 ile GS 7-10 arası olan gruplar arasında da anlamlı olarak farklıdır. Bulgular bu belirteçlerin PK tanısında ve gradei öngörmede önemli olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Prostate specific antigen (PSA) is used for screening prostate cancer (PC), but PSA is an organ-specific antigen, not cancer spesific. Therefore, new tests are needed for PC screening and systemic inflammatory markers (SIM), which have gained popularity in malignant conditions, are frequently used in cancer cases in recent years. This inflammatory process is also discussed in prostate cancer's etiology and pathogenesis. In this thesis study!, we investigated the relationship between systemic inflammatory markers and pathology outcome in patients suspected PC who underwent prostate biopsy with transrectal ultrasonography (TRUS) after using empirical antibiotics. Materials and Methods: Patients who were given empirical antibiotics due to increased prostate specific antigen (PSA) between January 2014 and December 2018, and who were subsequently biopsied with TRUS grouped according to their PSA values which those 4-10 ng/ml (Group 1), those between 10-20ng / ml (Group 2) and those above 20 ng / ml (Group 3). In these groups, the relationship of SIM with benign and malignant patients was evaluated. Results: Our study included 240 patients, including 155 (64.6%) patients in PSA Group 1, 50 (20.8%) patients in Group 2, and 35 (14.6) patients in Group 3. When all patients were evaluated, the mean age was found to be 66.5 years (between 50-80 years old). According to the pathological evaluation, 120 (50%) patients were diagnosed with PC, 60 (25%) patients with BPH, and 60 (25%) patients with chronic prostatitis. When these results were evaluated, when benign pathologies and PC were compared in Group 1, the difference between NLR and PLR after antibiotic use was statistically significant. The NLR was 2.31 ± 1.24 in the benign group, 3.13 ± 2.86 in the PK group, p: 0.048, PLR 119.12 ± 45.99 in the benign group, and 143.02 ± 68.4 in the PK group, p: 0.012. However, this difference was due to the increase in NLR and PLR in the malignant group after useing antibiotics, not the decrease in NLR and PLR in the benign group. As a matter of fact, while the change in NLR and PLR in the benign group before and after antibiotic use was statistically insignificant (p: 0.66 for IX NLR, p: 0.1 for PLR), this change was found to be statistically significant in the malignant group (p: 0.04 for NLR, p: 0.001 for PLR). ) In comparison of malignant pathologies according to Gleason score; When the Gleason score (GS) 6 and GS 7-10 (medium and high risk group) were compared, the difference between the NLR and PLR groups after antibiotic use was significant. While NLR in GS 6 group was 2.64 ± 2.84, in GS 7-10 group NLR was 3.85 ± 2.79, p: 0.004, while PLR in GS 6 group was 127.92 ± 66.25, in GS 7-10 group PLR was 165.06 ± 66.75, p: 0.014. Differences in NLR and PLR between the groups occurred due to the increase in the GS 7-10 group after antibiotic use (p: 0.005 for NLR, p: 0.001 for PLR) As a matter of fact, the values before and after antibiotics in the GS 6 group were not statistically significant (p: 0.756 for NLR. P: 0.31 for PLR). In addition, when patients with benign prostatic hyperplasia (BPH) and chronic prostatitis (KP) were compared before antibiotics, the difference between PSA values was significant. PSA 6.49 ± 2.92 in BPH group, PSA 7.68 ± 3.46 in KP group, p: 0.003. Conclusion: Although PSA is still the gold standard method in PC screening, new markers are needed. In our study, after the use of antibiotics, a significant NLR and PLR difference was found between benign and malignant groups with PSA values between 4-10 ng / ml. In addition, these markers are significantly different between the GS 6 and GS 7-10 groups. The findings suggest that these markers may be important in the diagnosis of PC and in predicting grade.