Geriatri kliniğinde yatan hastalarda sarkopeni tanısında SARC-F ve SARC-F + baldır çevresi tarama testlerinin karşılaştırılması
Screening sarcopenia among hospitalized older people: comparison between SARC-F and SARC-CalF
  1. Tez No: 674134
  2. Yazar: BÜŞRA GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, İç Hastalıkları, Geriatrics, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: sarkopeni, tarama, anket, tanı, kas gücü, sarcopenia, screening, questionnaire, diagnosis, muscle strength
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Sarkopeni yaşlılarda sık görülür ve önemli bir morbidite nedenidir. Sarkopeni taramasında; güç, yürümede yardım, sandalyeden kalkma, merdiven çıkma ve düşme ile ilgili 5 soruluk bir anket olan SARC-F testinin kullanılması önerilir. SARC-F testine baldır çevresinin eklenmesi (SARC-CalF), toplumda ve huzurevinde yaşayan yaşlılarda SARC-F'nin tarama doğruluğunu arttırmıştır. Bu çalışmanın amacı hastanede yatan yaşlılarda sarkopeni taramasında SARC-F ile SARC-CalF testlerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Tanısal doğruluk çalışması olarak tasarlanan bu çalışma geriatri servisinde yatan 103 hasta ile yürütüldü. Kas gücü, kas kütlesi ve fiziksel performans ölçümleri için sırasıyla el dinamometresi, biyoelektrik impedans analizi (BİA) cihazı ve yürüme hızı kullanıldı. Sarkopeni, Avrupa Yaşlılarda Sarkopeni Çalışma Grubu 2 (EWGSOP2) kriterlerine göre teşhis edildi. SARC-F ve SARC-CalF testleri için duyarlılık ve özgüllük analizleri yapıldı. Testlerin sarkopeni taramasındaki doğruluklarını karşılaştırmak için alıcı işletim karakteristiği (ROC) eğrileri ve ROC eğrisinin altındaki alan (EAA) değerleri kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılanların 66'sı (%64,1) kadındı. Katılımcıların ortanca yaşı 79 (65-96) bulundu. Sarkopeni, katılımcıların %39,8'inde teşhis edildi. Sarkopenik katılımcılar, sarkopenik olmayanlara göre daha yaşlıydı (p=0,014). Sarkopenik katılımcıların vücut kütle indeksi ve baldır çevresi ölçümleri sarkopenik olmayanlara göre daha düşük saptandı(sırasıyla p=0,001 ve p=0,003). Sarkopenik katılımcılarda demans tanısı daha sık (p=0,005) ve mini mental durum değerlendirme (MMDD) puanları daha düşük (p=0,026) izlendi. Bütün grupta sarkopeni taramasında SARC-F için duyarlılık %75,6, özgüllük %32,3; SARC-CalF için duyarlılık %63,4, özgüllük %69,4 saptandı. SARC-F ve SARC-CalF için EAA değerleri sırasıyla 0,576 (%95 güven aralığı: 0,464-0,689) (p=0,191) ve 0,657 (%95 güven aralığı: 0,557-0,747) (p=0,006) idi. Yapılan alt grup analizinde hem erkeklerde hem de kadınlarda SARC-CalF, SARC-F'e üstünlük gösterdi. Sonuç: SARC-CalF, hastanede yatan yaşlı bireylerde sarkopeni taraması için SARC-F'nin özgüllüğünü ve tanısal doğruluğunu önemli ölçüde arttırır. SARC-CalF hastanede yatan yaşlılarda sarkopeni için hızlı bir tarama aracı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Sarcopenia seen frequently among elderly population is a significant cause of morbidity. SARC-F test which is a 5-component questionnaire about strength, assistance in walking, rise from a chair, climb stairs and falls is suggested for sarcopenia screening. Addition of calf circumference to SARC-F test (SARC-CalF) improved the diagnostic accuracy of SARC-F among elderly people in the community and also nursing home. The aim of this study is to compare the SARC-F and SARC-CalF tests for sarcopenia screening in hospitalized elderly people. Materials and Methods: This study which was designed as a diagnostic accuracy survey was conducted with 103 elderly patients hospitalized in the inpatient geriatric unit. Hand dynamometer, bioelectric impedance analysis (BIA) device and gait speed were used for measurements of muscle strength, muscle mass and physical performance, respectively. Sarcopenia was diagnosed according to the European Working Group on Sarcopenia in Older People (EWGSOP-2) criteria. Sensitivity and specificity analyses were done for SARC-F and SARC-CalF tests. Receiver operating characteristic (ROC) curves and the area under the ROC curves (AUC) were used for comparison of the tests regarding their accuracy for sarcopenia screening. Results: 66 of the patients (64.1%) who have been enrolled in this trial were women. Median age of the participants was 79 (65-96). The prevalence of sarcopenia has been detected as 39.8%. The sarcopenic patients were older than those who are not (p=0.014). Measurements of body mass index and calf circumference were lower in the sarcopenic participants compared to rest of the group (p=0.001 and p=0.003, respectively). Dementia was diagnosed more frequently among sarcopenic ones (p=0.005) and correspondingly mini mental state examination test (MMSE) scores were significantly lower (p=0.026). Sarcopenia screening among all group showed sensitivity of 75.6% and specificity of 32.3% for SARC-F; sensitivity of 63.4% and spesificity of 69.4% for SARC-CalF. AUC values for SARC-F and SARC-CalF were 0.576 (95% confidence interval: 0.464-0.689) (p=0.191) and 0.657 (95% confidence interval: 0.557-0.747) (p=0.006), respectively. Subgroup analysis revealed that SARC-CalF was superior to SARC-F both in male and female. Conclusions: SARC-CalF considerably improves the specificity and diagnostic accuracy of SARC-F for sarcopenia screening among hospitalized older adults. Therefore SARC-CalF might be used as a rapid screening tool for hospitalized elderly people.