Tip 2 diyabet hastalığı olanların klinik özellikleri ve metabolik parametreleri ile nöropatik ağrı ilişkisi
The relationship between neuropathic pain and clinical characteristics and metabolic parameters of patients with type 2 diabetes
- Tez No: 674135
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACER HİCRAN MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Nöroloji, Family Medicine, Endocrinology and Metabolic Diseases, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabet, diyabetik nöropati, nöropatik ağrı, metabolik parametre, antropometrik ölçüm, Type 2 Diabetes, diabetic neuropathy, neuropathic pain, metabolic parameter, anthropometric measurement
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışma ile Endokrinoloji Diyabet polikliniğine başvuran Tip 2 diyabetli hastalarda nöropatik ağrı oranını belirlemeyi; hastaların klinik özellikleri ve metabolik parametreleri ile nöropatik ağrı ve ağrı şiddetinin arasındaki ilişkiyi araştırmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.06.2020-01.10.2020 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Göztepe Prof. Dr. Süleyman YALÇIN Şehir Hastanesi Endokrinoloji Diyabet Polikliniğine ardışık olarak başvuran, çalışmaya katılmayı kabul eden 18 yaş ve üzerinde Tip 2 Diyabet Hastalığı olan 300 hasta dahil edildi ve kesitsel olarak incelendi. Hastaların sosyodemografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, BİA yöntemi ile elde edilen vücut analizi ve hastane elektronik ortamındaki kan tetkik verileri kullanıldı. Hastalara nöropatik ağrı semptomlarını sorgulayan LANSS ağrı skalası ve yüz ifadelerinden oluşan bir ağrı skalası olan Wong-Baker Yüz İfadesi Skalası uygulandı. Bu skalaya göre ağrının şiddeti belirlendi. LANSS ağrı skalasına göre nöropatik ağrıları saptanan ve Wong-Baker Yüz İfadesi Skalası ile ağrı şiddetleri belirlenen bireyler ile LANSS ağrı skalasına göre nöropatik ağrıları saptanmayan bireylerin sosyodemografik özellikleri, biyokimyasal parametreleri ve antropometrik ölçümleri arasındaki fark incelendi. Bulgular: Tüm katılımcılar içerisinde nöropatik ağrısı olan 41 (%31,5) kişi, olmayan 89 (%68,5) kişi saptandı. Nöropatik ağrısı olan hastalar ve nöropatik ağrısı olmayan hastalar arasında uzun etkili insülin kullanımı, total kolesterol ve HDL düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü (p0.05). Nöropatik ağrısı olanların laboratuvar değerleri ile Wong Baker skalası arasındaki ilişki inceleğinde LDL değeri ile ağrı şiddeti açısından istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü (p0.05). Sonuç: Tip 2 diyabetli hastaların klinik özellikleri ve metabolik parametreleri ile nöropatik ağrı ve ağrı şiddetinin arasında önemli bir ilişki bulunmadığı saptanmıştır. Nöropatik ağrının diyabet hastalarında sık gelişen ve hastaların hayat kalitelerini oldukça etkileyen bir komplikasyon olduğu göz önünde bulundurularak, daha geniş hasta ve kontrol grupları ile yapılan çalışmalar ile bu komplikasyonu etkileyen klinik özelliklerin ve metabolik parametrelerin etkilerinin ortaya konması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: By this study, we planned to determine the rate of neuropathic pain in patients with Type 2 diabetes who applied to the Endocrinology Diabetes outpatient clinic and to investigate the relationship between the clinical characteristics and metabolic parameters of the patients, and neuropathic pain and pain intensity. Materials and Methods: Between 01.06.2020-01.10.2020 who consecutively applied to T.R. Ministry of Health Göztepe Prof. Dr. YALÇIN City Hospital Endocrinology Diabetes Polyclinic 300 patients with Type 2 Diabetes, aged 18 years and over, and accepted to participate in the study were included and analyzed cross-sectionally. Patients' sociodemographic characteristics, anthropometric measurements, body analyzes obtained by BIA method and blood test data in the hospital electronic environment were used. The LANSS pain scale, which questions neuropathic pain symptoms, and the Wong-Baker Facial Expression Scale, which is a pain scale consisting of facial expressions, were applied to the patients. The intensity of pain was determined according to this scale. The difference between sociodemographic characteristics, biochemical parameters and anthropometric measurements of individuals whose neuropathic pain was determined according to the LANSS pain scale and whose pain intensity was determined by the Wong-Baker Facial Expression Scale and those whose neuropathic pain was not detected according to the LANSS pain scale were examined. Results: Among all participants, 41 (31.5%) people with neuropathic pain and 89 (68.5%) people without neuropathic pain were identified. There was a statistically significant difference between patients with neuropathic pain and patients without neuropathic pain in terms of long-acting insulin use, total cholesterol and HDL levels (p0.05). In the analysis of the relationship between laboratory values of patients with neuropathic pain and Wong Baker scale, in terms of LDL value and pain intensity statistically significant difference was found (p0.05). Conclusion: It was found that there was no significant relationship between the clinical features and metabolic parameters of patients with type 2 diabetes, and neuropathic pain and intensity of pain. Considering that neuropathic pain is a complication that develops frequently in diabetic patients and affects the quality of life of patients, we think that studies with larger patient and control groups should reveal the effects of clinical features and metabolic parameters affecting this complication.