Enfekte diz protezli hastalarda yapılan iki aşamalı revizyon diz protezi sonuçlarının değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma
Clinical and radiological outcomes of second stage revision knee arthroplasty in infected primary knee arthroplasty
- Tez No: 674137
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AYNACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Enfekte Diz Protezi, İki Aşamalı Revizyon, İnfected Knee Arthroplasty, Two Stage Revision
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde Ocak 2005 – Ocak 2019 tarihleri arasında enfekte diz protezi tanısı alan ve tedavi yöntemi olarak iki aşamalı revizyona karar verilen hastalar çalışma grubu olarak seçildi. Klinik ve radyolojik sonuçlarının değerlendirilmesi ve sonuçlarının paylaşılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Hasta kayıt incelemeleri ve radyolojik görüntüleme değerlendirmesi retrospektif olarak hastane dosya ve radyoloji arşivinden yapıldı. En kısa takip süresi 18 ay olmak üzere hastalar belirlendi. Çalışmaya toplam 27 hasta dahil edildi. Hastalara enfeksiyon tanısı; klinik muayene ile beraber C reaktif protein (CRP), eritrosit sedimentasyon hızı (ESR) ve beyaz küre (WBC) değerleri, yapılan aspirasyon ve doku kültürleri, radyografileri değerlendirilerek koyuldu. Hastalara birinci aşamada enfekte implantların çıkarılması, agresif debridman ve antibiyotikli sement kullanılarak spacer uygulaması yapıldı. Birinci aşama sonrası hastalara intravenöz antibiyotik verildikten sonra oral antibiyoterapi geçilerek totalde ortalama 6,5 hafta antibiyotik tedavisi düzenlendi. Takiplerde de özellikle CRP ve ESR'deki düşüş izlendi. Antibiyotik kullanımı olmadan stabil seyreden normal seviyelerine gerilemiş CRP, ESR ve WBC değerleri olan hastalara ikinci aşama cerrahi revizyon artroplasti uygulandı. Hastalar ameliyat sonrası takip dönemlerinde aynı laboratuvar parametrelerle takip edildi. Son takipte hastalara ayrıca Amerikan Diz Cemiyeti (KSS) klinik ve radyolojik skorlaması yapıldı. Hastaların ayrıca tedavi öncesi ve sonrası ağrı skorları(VAS), eklem hareket açıklıkları (ROM), fleksiyon kontraktürleri ve yürüme mesafeleri kaydedildi. Bulgular: Hastaların 19'u kadın, 8 tanesi erkekti. Ortalama hasta yaşı 71,4 ± 6,7 olarak saptandı. Çalışmaya alınan hastaların ortalama takip süresi 48 ay(1439,4 ± 966,8gün) olarak saptandı. Hastaların 16'sında (%59) kültürde üreme tespit edildi. En sık üretilen mikroorganizma koagülaz negatif stafilokok olarak bulundu. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası KSS diz skoru sırasıyla 43,1 ve 54,1 olarak elde edildi. Ameliyat öncesi ve sonrası KSS fonksiyonel skorları ise sırasıyla 26,5 ve 41,7'dir. Ortalama eklem hareket açıklığı ameliyat öncesi dönemde 80˚ iken ameliyat sonrasında 90˚'ye yükselmiştir. Hastaların ameliyat öncesi ortalama VAS skoru 59,3 iken ameliyat sonrası ortalama 27,6'e gerilemiştir. CRP, ESR ve WBC'de ameliyat öncesi döneme göre ameliyat sonrası dönemde anlamlı düşüş saptanmıştır. Sonuç: Total diz protezi sonrası enfeksiyon, en korkulan ve tedavisi zor komplikasyondur. İki aşamalı revizyon artroplastisi uygulamaları hasta ve hekim için uzun ve yorucu olsa da iyi sonuçlar vermektedir. Enfekte diz protezi tanısıyla iki aşamalı revizyon artroplastisi uygulanan hastalarımızın orta ve uzun dönem sonuçları; ameliyat öncesi ve sonrası değerleri karşılaştırıldığında literatür ile uyumlu bulunmuştur. Birinci aşama esnasında antibiyotikli sement kullanımı ve ekstra antibiyotik eklenmesi enfeksiyon eradikasyonuna yardımcı olmaktadır. İyi sonuç elde etmek için üremelere uygun antibiyoterapi enfeksiyon konsultasyonu da istenerek intravenöz ya da oral en az 6 haftaya tamamlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Clinical and radiological outcomes of second stage revision knee arthroplasty in infected primary knee arthroplasty. Purpose: To evaluate the clinical and radiological outcomes of two -stage revision knee arthroplasty treatment which is performed in Karadeniz Technichal University, Departments of Orthopaedics between January 2005-January 2019 in infected primary knee arthroplasty. Materials and methods: Patient records were screened from hospital archive, retrospectively. Minimum follow-up period is decided as at least 18 months. 27 patients were included in this study. Physical examination, erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein level, white-blood cell count, aspiration and tissue culture results, radiolographic images were evaluated for the diagnosis of infection. Implant removal, agressive debridement and to place spacers with the antibiotic impregnated cement is performed at the first stage of treatment. After the first stage, patients were used intravenous and oral antibiotic aproximately 6,5 weeks. Specifically, decreased CRP and ESR levels were observed at the follow-up. The patients who had decreased CRP,ESR and WBC levels without using of any antibiotics were underwent to the second stage revision knee arthroplasty surgery. After the all treatment, patients were followed up with the same laboratory parameters. KSS clinical and radiological scores were recorded at the final follow-up. We also compared the results of pain scores(VAS), ROMs and walking distances in preoperatively and postoperatively periods. Results: Nineteen of patients were female, eight of patients were male. The mean patient age was 71,4±6,7. The mean patient follow-up period was 48 months(1439,4 ±18,9 966,8 days). Positive culture results were detected in 16(%59) patients. Coagulase negative staphylococcus was the most isolated microorganism. The mean preoperative and postoperative KSS clinical scores were 43,1 and 54,1 respectively. KSS functional scores were 26,5 and 41,7, respectively. The mean preoperative ROM was 80˚. After operation, the mean ROM increased 90˚. Before treatment, the mean VAS score was 59,3. It decreased 27,6 postoperatively. CRP,WBC and ESR levels decreased significantly at postoperative period. Conclusion: Infection following total knee arthroplasty is the most devastating complication and the treatment can be intractable. Although two stage revision knee arthroplasty is more time-consuming, the better results can be obtained. The results of our study were consistent with the literature. The use of antibiotic cement during the first stage and the addition of extra antibiotics provides ease in infection eradication. Adminstering at least 6 weeks intravenous or oral antibiotic treatment considering culture results, causative microorganisms and the consultations of Infectious Diseases Department is essential to obtain beter results at treatment.