Post-fotoğrafın görüntü üretim süreçleri ve gerçeklikle ilişkisi
Image production processes of post-photography and its relationship with reality
  1. Tez No: 674309
  2. Yazar: ESRA PEKDEMİR AŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYLER YETKİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Post-fotoğraf, fotoğraf, görüntü, dijitalleşme, gerçeklik, Post-photography, photography, image, digitalization, reality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Dijital çağ ile birlikte yeni görüntü üretim teknolojileri ortaya çıkmıştır. Bu yeni teknolojiler, geleneksel fotoğraf anlayışında köklü değişimlerin yaşanmasına yol açmıştır. Fotoğraf literatüründe bu yeni dönem, post-fotoğraf olarak nitelendirilmektedir. Bu çalışma, post-fotoğrafın görüntü üretim anlayışını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bunu gerçekleştirmek için post-fotoğrafın görüntü üretim kaynaklarının neler olduğu, görüntülerin hangi tekniklerle oluşturulduğu, post-fotoğrafın gerçeklikle nasıl bir ilişki kurduğu ve post-fotoğrafta hangi üslup özelliklerinin öne çıktığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla nitel araştırma yöntemlerinden biri olan betimsel analiz yöntemine başvurulmuştur. Çalışmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: Dijital teknolojilerle birlikte fotoğraf düzenleme ve 3D modelleme gibi programların ortaya çıkması post-fotoğrafın gelişimine katkı sağlamıştır. Çevrimiçi veri tabanı görüntüleri, çevrimiçi ve analog buluntu fotoğraf gibi kaynaklar, post-fotoğrafta yaratıcı süreçleri çeşitlendirmiştir. Post-fotoğraf ile birlikte sanatçılar bir kameraya ihtiyaç duymadan var olan görüntüleri birleştiren, pikselleştiren, çoğaltan yani kendi sahnesini yaratan küratörlere dönüşmüştür. Post-fotoğrafın bu özelliklerinden dolayı sanatçının tanımı,“fotoğraf çeken”kişiden“fotoğraf yapan”kişiye evirilmiştir. Bu sanatçılar, geleneksel fotoğraf anlayışının nesnellik iddiasından uzaklaşarak, gerçeği kendi öznel perspektiflerinden sunmuşlardır. Çalışma sonunda, post-fotoğrafın tüm bu özelliklerinin fotoğrafa yepyeni bir kimlik kazandırdığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
With the digital age, new image production technologies have emerged. These new technologies have led to fundamental changes in the traditional understanding of photography. This new era in photography literature is characterized as post-photography. This study aims to reveal the understanding of image production of post-photography. For this purpose, it tries to determine what the image production sources of post-photography are, what techniques the images are created with, how post-photography relates to reality, and what stylistic features come to the fore in post-photography. In order to find answers to these questions, descriptive analysis method, one of qualitative research methods, is employed. The following results are reached in the study: With the advent of digital technologies, the emergence of programs such as photo editing and 3D modeling has contributed to the development of post-photography. Resources such as online database images, online and analogue found photography have diversified the creative processes in post-photography. With post-photography, artists have turned into curators who combine, pixelate and reproduce existing images, that is, create their own scene, without the need for a camera. Thanks to these features of post-photography, the definition of the artist has evolved from“photographer”to“photo-maker”. These artists have moved away from the objectivity claim of traditional photography and presented the reality from their own subjective perspectives. As a result of the study, it is concluded that photography has taken on a brand new identity with all these features of post-photography.