Bisiklet sporu yapan ve hiç spor yapmayan bireylerin sosyal beceri düzeylerinin bazı değişkenlere göre belirlenmesi
Determing social skill levels of individual who do bicycle sports and never do sports according to some variables
- Tez No: 674361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL BAYAZIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: sosyal beceri, bisiklet, spor, social skills, cycling, sports
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bisiklet sporu yapan ve hiç spor yapmayan bireylerin sosyal beceri düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma grubunu Türkiye Bisiklet Federasyonuna bağlı lisanslı olarak bisiklet sporu yapan 123 bisikletçi ve rastgele olarak seçilmiş 103 gönüllü spor yapmayan birey toplam 226 kişi katılmıştır. Araştırma gruplarına Riggio ve arkadaşlarının geliştirmiş olduğu Sosyal Beceri Envanteri uygulanmıştır (Riggio, 1986). Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22.0 programı kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodların (Ortalama, Standart sapma) yanı sıra normal dağılım gösteren parametrelerin iki grup arası karşılaştırmalarında (Student t) test kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma gruplarının; Duyuşsal anlatımcılık, duyuşsal kontrol, sosyal anlatımcılık, sosyal kontrol puanlarında anlamlı farklılık bulunmazken, bisiklet sporu yapmayan bireylerin duyuşsal duyarlılık ve sosyal duyarlılık puanları anlamlı olarak daha yüksektir. Sonuç: Araştırma sonucu olarak bisiklet sporu yapan bireyler ile hiç spor yapmayan bireyler arasında, spor yapma durumuna göre değerlendirildiğinde testin toplam puanı açısından sosyal beceri düzeyinde farkın olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective:It is aimed to compare the social skill levels of individuals who do cycling and never do sports. Procedure: A total of 226 people participated in the study, 123 licensed cyclists from Turkish Cycling Federation and 103 randomly selected individuals who did not do sports. Social Skills Inventory was applied to the research groupsdeveloped by Riggio et al.(Riggio, 1986). IBM SPSS Statistics 22.0 program was used for statistical analysis to evaluate the results obtained from the study. While evaluating the data of the study, besides descriptive statistical methods (mean, standard deviation), the Student ttest was used for comparing the parameters between the two groupsshowing normal distribution. Method: While there was no significant difference in affective expression, affective control, social expressionismand social control scores, the affective sensitivity and social sensitivity scores of the individuals who were not doing cycling were significantly higher. Conclusions: As a result of the research, no statistically significant difference was found between the Social Skills Inventory Total scores according to the status of cycling.