Ebeveynlerin beden eğitimi dersine ve öğretmenine yönelik algılarının metaforlar yoluyla incelenmesi
Investigation of parents' perceptions towards physical education lesson and teachers through metaphors
  1. Tez No: 674624
  2. Yazar: AHMET DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ULAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor Dersi, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Ebeveyn Algısı, Metafor
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul ve lise öğrencisi ebeveynlerin beden eğitimi dersine ve öğretmenine yönelik metaforik algılarının incelenmesidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Burdur ilinde eğitim gören ortaokul ve lise öğrencilerinin 76' sı kadın, 66' sı erkek olmak üzere toplam 142 ebeveyni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, ebeveynlerin“Beden eğitimi dersi……gibidir, çünkü……”ve“Beden eğitimi öğretmeni……gibidir, çünkü……”cümlesini tamamlamaları ile elde edilmiştir. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizinde içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde ve sınıflandırılmasında: ayıklama aşaması, örnek metafor gerekçeleri derleme aşaması, kategori (tema) geliştirme aşaması ve geçerlik ve güvenirlik sağlama aşamaları izlenmiştir. Verilerin analizi sonucunda beden eğitimi dersine yönelik toplam 103 metafor üretilirken, beden eğitimi öğretmenine yönelik ise toplamda 101 metafor üretilmiştir. Ebeveynlerin beden eğitimi dersine yönelik ürettikleri metaforlar 8 tema altında sınıflandırılmıştır. Bunlar; sağlık kazandıran, eğlendiren ve rahatlatan ders, çok yönlü ders, boş ve gereksiz ders, disiplin kazandıran ders, farklı yeteneklerin bir araya gelmesi, keşfedilmesi ve yönlendirilmesi, özgür ortam ve sevilen ders temalarıdır. Beden eğitimi dersi için kullanım sayısına göre en çok;“ağaç (5), ilaç (4), sağlık (3), eğlence (3) ve kuş (3)”gibi metaforlar kullanılmıştır. Ebeveynlerin beden eğitimi öğretmenine yönelik ürettikleri metaforlar ise 9 tema altında sınıflandırılmıştır. Bunlar; çok yönlü, eğlendiren ve rahatlatan, enerjik ve hareketli kişilik, farklılık, fiziksel güç unsuru, keşfeden ve yönlendiren, lider ve disiplin sağlayan, öğrenci dostu, sağlık kazandıran temalarıdır. Beden eğitimi öğretmeni için kullanım sayısına göre en çok;“doktor (5), arkadaş (4), aslan (3), atom karınca (2), bahçıvan (2)”gibi metaforlar kullanılmıştır. Sonuç olarak; araştırmaya katılan ebeveynlerin beden eğitimi ve spor dersine ve öğretmenine yönelik algılarının olumlu yönde olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the metaphorical perceptions of middle and high school student 'parents towards physical education lesson and teacher. The case study design, one of the qualitative research methods, was used in the study. The study group of the research consists of 142 parents, 76 of whom are woman and 66 of whom are male, of secondary and high school students who is studying in the province of Burdur. The data of the research were obtained by completing the sentences“Physical education lesson...is like, because ……”and“Physical education teacher... is like, because ……”. Content analysis method was used in the analysis of the data collected within the scope of the research. In the analysis and classification of the data: the stage of sorting, compilation stage of sample metaphor justifications, category (theme) development stage, and validity and reliability stages were followed. While a total of 103 metaphors were produced for the physical education lesson, 101 metaphors were produced for teacher of physical education. As a result of the analysis of the data, the metaphors produced by the parents for the physical education course were classified under 8 themes. Themes are; Health-enhancing lesson, entertaining and relaxing lesson, all-round lesson, empty and unnecessary lesson, discipline-winning lesson, gathering, discovering and directing different talents, free environment and loved lesson. According to the number of uses for physical education lesson; Metaphors such as“tree (5), drug (4), health (3), entertainment (3) and bird (3)”were used. The metaphors produced by the parents toward the physical education teacher were classified under 9 themes. Themes are versatile, entertainer and relaxing, energetic and active personality, the difference ,physical power element, discoverer and guide, providing leader and discipline, student-friendly, health-gaining. For a physical education teacher, according to the number of usage; commonly used metaphors are“doctor (5), friend (4), lion (3), atom ant (2), gardener (2)”. As a result; It can be said that the perceptions of the parents participating in the research towards the physical education sports lesson and its teacher are positive. Key Words : Physical Education and Sports Lesson, Physical Education and Sports Teacher, Metaphor, Parental Perception