Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezinde takip edilen pandemi yoğun bakımdan dahili yoğun bakıma devir alınan post-COVİD hastalarda; SAP2 skoru sağ kalım öngörüsünün değerlendirilmesi
Evaluation of SAPS2 score survival prediction in post-COVID patients transferred from pandemic intensive care to internal intensive care unit followed up in Trakya University Health Research and Application Center
- Tez No: 933119
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN İNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: COVİD-19, Yoğun Bakım, SAPS 2 skoru, COVID-19, Intensive Care, SAPS 2 score
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yoğun Bakım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Yoğun Bakım Üniteleri, dünya genelinde sağlık alanının en stresli, maliyetli, yönetimi zor yaşam beklentisinin düşük olduğu aynı zamanda mortalite ve morbiditenin en yüksek olduğu ünitelerdir. Bu nedenle hastaların mortalitesi, uygulanacak tedaviler, yoğun bakımda kalış süresi, stres faktörlerinin yönetimi ve bu faktörlerin en az seviyeye indirilmesi gibi durumları göz önüne alınarak skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Basitleştirilmiş Akut Fizyoloji Skoru (Simplified Acute Physiology Score)' da bu skorlama sistemlerinden birisidir. Çalışmamıza Korona Virüs 19 pandemi süresince Pandemi Yoğun Bakım kliniklerinde yatarak tedavi gören, En az iki negatif Korona Virüs Polimeraz Zincir Reaksiyonu testi ile Korona Virüs enfeksiyonunun sonlandığı gösterilmiş, bunun yanında da yoğun bakım ihtiyacı devam eden ve bu nedenle tedavilerinin devamı açısından Dahili Yoğun Bakım kliniğine devredilen post Korona Virüs hastaları çalışma grubu olarak dahil edildi. Korona Virüs dışı nedenlerle Dahili Yoğun Bakım yatışı olan hastalardan rastgele yöntemlerle seçilen hastalardan kontrol grubu oluşturuldu. Hastaların Dahili Yoğun Bakım Kliniğine devredildiğindeki ilk günki Basitleştirilmiş Akut Fizyoloji Skoru 2 skoru kayıt edilerek mortalite öngörüsünün değerlendirilmesi amaçlandı. Her bir grup için hesaplanan Basitleştirilmiş Akut Fizyoloji Skoru 2 skorları ile hasta sağkalım ilişkisi değerlendirilerek gruplar birbiri ile karşılaştırıldı. Çalışmaya katılan hastaların gruplara göre yaş ve cinsiyet dağılımlarının benzer olduğu, hem Basitleştirilmiş Akut Fizyoloji Skoru 2 skorunun hem de Beklenen Mortalite Oranı değerinin mortaliteyi göstermede güçlü bir parametre olabileceği izlenmişken yapılan karşılaştırmalı analizde Beklenen Mortalite Oranı parametresi ile Basitleştirilmiş Akut Fizyoloji Skoru 2 skoru arasında mortaliteyi öngörme gücü açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Standardize Mortalite Oranının vaka grubunda daha yüksek olduğu dolayısıyla post-covid hastaların beklenenden daha fazla mortaliteye sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Intensive Care Units are the most stressful, difficult to manage, costly units in the healthcare field worldwide, where life expectancy as well as mortality and morbidity are high. For this reason, scoring systems have been developed taking into account situations such as patient mortality, length of stay in intensive care, treatments to be applied, management of stress factors and minimizing these factors. Simplified Acute Physiology Score (SAPS) is one of these scoring systems. In our study, it has been shown that the Corona Virus infection ended with at least two negative Corona Virus Polimeraz Chain Reaction tests in patients receiving inpatient treatment in Pandemic Intensive Care clinics during the Corona Virus-19 pandemic. In addition, postCorona Virus patients who continued to need intensive care and were therefore transferred to the Internal Intensive Care clinic for the continuation of their treatment were included as the study group. A control group was created from randomly selected patients who were hospitalized in Internal Intensive Care Unit for non-Corona Virus reasons. It was aimed to evaluate the prediction of mortality by recording the Simplified Acute Physiology Score 2 score of the patients on the first day they were transferred to the Internal Intensive Care clinic. The relationship between Simplified Acute Physiology Score scores calculated for each group and patient survival was evaluated and the groups were compared with each other. While it has been observed that the age and gender distributions of patients participating in the study are similar across groups, and both the Simplified Acute Physiology Score 2 score and the Expected Mortality Rate value could be strong parameters in indicating mortality, no significant difference was found in terms of predicting mortality between the Expected Mortality Rate parameter and the Simplified Acute Physiology Score 2 score in the comparative analysis conducted. It has been observed that the Standardized Mortality Rate is higher in the case group; therefore, post-Corona Virus patients have a higher mortality rate than expected.