Securitization of migration in Turkey since 1980: Cases of Kurds of Iraq and Turks of Bulgaria
1980 sonrası Türkiye'de göç hareketlerinin güvenlikleştirilmesi: Irak Kürtleri ve Bulgaristan Türkleri örnekleri
- Tez No: 674799
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ K. ONUR UNUTULMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvenlikleştirme Teorisi, Irak Kürtleri, Bulgaristan Türkleri, güvenlikleştirme, göç, göçün güvelikleştirilmesi, Securitization Theory, Iraqi Kurds, Bulgarian Turks, securitization, migration, securitization of migration
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Barış ve Çatışma Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Türkiye öteden beri göç alan, göç veren veya geçiş ülkesi olarak kendi bölgesinde göç hareketlerinin bir parçası olagelmiştir. Bu çalışma, Türkiye'nin göç tarihi bakımından bir dönüm noktası teşkil eden özellikle 1980 sonrası dönemdeki göç hareketliliklerin göç alma yönüne odaklanmıştır. 1980 sonrası yaşanan ilk iki kitlesel göç hareketi bu tezin merkezine oturtulmuş ve ilk aşamada ayrı ayrı sonrasında ise bu hareketler karşılaştırılmalı olarak analiz edilmiştir. Öncelikle 1988 yılında o dönemin otoriteryen baskıcı rejiminin sebep olduğu Iraklı Kürtlerin akını, daha sonrasında- ilk vakaya benzer şekilde- 1989 yılında ülkedeki asimilasyoncu komünist rejimden kaçan Bulgaristanlı Türkler incelenmiştir. Bu olaylar her ne kadar art arda yaşanmış olsa da göçmenlerin Türkiye'ye kabulleri ve bunlara yönelik politikalar kayda değer bazı farklılıklar göstermiş, bu farklılıklar her iki vakanın güvenlikleştirme seviyesi ve kapsamını yansıtmıştır. Bu çalışmanın temel amacı iki göçmen grubundaki güvenlikleştirmeyi, aktörleri, sektörleri ve seviyeleriyle ortaya koymak olduğundan, Kopenhag Okulu'nun Güvenlikleştirme Teorisine başvurulmuştur. Ayrıca bu teori çerçevesinde, devlet yöneticilerinin resmi açıklamalarından, çok okunan gazetelerin haberlerinden veriler toplanmış ve söylem analizi metoduyla analiz edilmiştir, böylece bir çeşit söz eylem olan güvenlikleştirme eylemi de kapsamlı olarak ele alınmıştır. Son olarak da iki olayın güvenlikleştirilmesindeki değişiklikler karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş ve bulgular ayrıntılarıyla irdelenmiştir. Türkiye'nin ilk göç alma hareketlerinden olan bu iki örneği konu edinen ve aynı zamanda arşiv kaynaklarından faydalanan bu çalışmanın, Türkiye'ye yönelen hem önceki kitlesel göç hareketlerinin hem de son yıllarda yaşanan Suriyelilerin akını gibi günümüz örneklerinin Güvenlikleştirme Teorisi temelinde daha iyi anlama ve bu bağlamda daha çok çalışma yapılamasına katkı sağlayacağına inanıyor ve umuyorum.
Özet (Çeviri)
Turkey has always been an important part of the migratory movements in its region either as sending, or receiving and transit country. This study deals with the immigration aspect of those movements especially after 1980s, defined as a landmark Turkey's migration history. Two initial mass migration events after this period were placed in the heart of this thesis, and separately at the first stage and then comparatively analyzed. Firstly, the Kurds of Iraq flow from then authoritarian repressive regime occurred in 1988, was examined, and secondly – akin to the first case- the Turks of Bulgaria who escaped from the assimilationist communist regime in the country in 1989. Though those events were consecutively experienced, the reception of the migrants in Turkey and the policies regarding them show some noteworthy differences and such differences mirror the level and extent of the securitization in the both cases. Since the main goal of this study is to put forth securitization of two migration group with its actors, sectors and levels, the Securitization Theory of the Copenhagen School is employed in this study. In the light of this theory, the official statements and news pieces from top newspapers are collected and analyzed through the discourse analysis method, thus the securitization which is a form of speech-act is comprehensively elaborated. In the end, the variations in securitizations of two events are comparatively analyzed and finding are evaluated in depth. I believe and hope that this study handling the early immigration movements and benefitting from archive resource, will contribute to better understand and further study the contemporary mass migratory movements towards Turkey such as Syrians in recent years on the grounds of Securitization Theory.