Orhan Kemal hikâyelerinin çocuk edebiyatı ilkeleri açısından incelenmesi
Examining Orhan Kemal stories in terms of children's literature principles
- Tez No: 675050
- Danışmanlar: PROF. DR. REZAN KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Orhan Kemal'in Sanat Anlayışı, Çocuk, Çocuk Edebiyatı, Orhan Kemal's Artistic Perspective, Child, Children's Literature
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Toplumların geleceğe açılan kapısı durumundaki çocukların önem kazanması, edebi ürünlerin de içeriğini değiştirmiştir. Bu bağlamda çocukların sanat eserine ne şekilde dâhil edilmesi gerektiği sorusu ortaya çıkmıştır. Orhan Kemal, toplumcu gerçekçi edebi görüşe uygun eserler vermiştir. Bu araştırmanın amacı da Orhan Kemal'in Elli Kuruş Çikolata, Farecik-Uyku, İnci'nin Maceraları ve Aslan Tomson-Köpek Yavrusu kitaplarındaki hikâyelerinin çocuk edebiyatı ilkeleri açısından incelenmesidir. Yazar, kahramanlarını küçük çevrelerin küçük insanlarından seçmiştir. Her yaştan karakterler yaratan Orhan Kemal, bazen küçük bir çocuğu bir hikâyenin ana kahramanı yapabilmiştir. Bu çalışmada yazarın yukarıda sözü edilen hikâyelerindeki çocuk kahramanlarının yaşayışları ve bunların çocuk edebiyatına uygunluğu irdelenmiştir. Çocuk edebiyatının özellikleri, hikâyelerinin içeriklerine uygun bir sınıflandırma ile verilmiştir. Araştırma tamamlandığında Orhan Kemal'in çocuk edebiyatı alanına katkısı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of children, who are the gatewaysof societies to the future, has changed their content in their literary works. In this context, the question has arisen in what way children should be included in the artwork. Orhan Kemal has produced socialist realistic literary works. The aim of this research is to examine the stories in the books of Orhan Kemal's fifty kuruş chocolate, rat-sleep, the adventures of Inci and lion, rabbit, puppy in terms of children's literature principles. The author chose his heroes from the little people of small circles. Orhan Kemal, who created characters of all ages, was sometimes able to make a small child the protagonist of a story. In this study, the lives of the child heroes in the stories mentioned above of the author and their appropriateness to children's literatüre gave in a classification appropriate to the contents of their stories. When the research is completed, Orhan Kemal's contribution to the field of children's literatüre determined.