İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin motivasyon ve okula ilişkin tutumlarının incelenmesi
Examination of attitudes to school and academic motivation of 4th grade primary school students
- Tez No: 675245
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÂMİL ARİF KIRKIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Okula İlişkin Tutum, Okul Başarısı, Motivation, Attitudes to School, Academic Success
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmanın amacı, ilkokul 4.Sınıf öğrencilerinin motivasyon ve okula ilişkin tutumlarının incelenmesidir. Bu araştırmada nicel araştırma modellerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Bursa İli Nilüfer İlçesindeki ilkokullarda öğrenim görmekte olan 4.Sınıf öğrencileri, örneklemini ise aynı ilçede bulunan iki resmi ilkokuldaki toplam 516 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini oluşturan 516 öğrenciden öğrencilerin katılım isteklerine ve veri toplama araçlarına yaptıkları dönüşlere bağlı olarak araştırma grubu 321 öğrenciden oluşmuştur. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Kara (2008) tarafından Türkçeye uyarlanan“Eğitimde Motivasyon Ölçeği”ile Adıgüzel (2012) tarafından geliştirilen“Okula İlişkin Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS (Statistical Package for the Social Science) 26.0 programı kullanılmış ve verilerin istatistiksel çözümlemeleri gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin motivasyonlarının ve okula ilişkin tutumlarının analizinde; alt boyutları ile birlikte toplam ölçeklerin aritmetik ortalama, standart sapma ve standart hata değerleri bulunmuştur. Fark istatistiklerini ortaya koyabilmek için ikili karşılaştırmalarda dağılım normal olduğunda t-testi, ikiden fazla değişken gruplarının karşılaştırılmasında Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Dağılımın normal olmadığı durumlarda Kruskal Wallis-H testi ve Mann Whitney U testi uygulanmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, öğrencilerin eğitimde motivasyon ölçeğinden aldıkları toplam puanlarının cinsiyet ve okul başarısı değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği fakat sosyo-ekonomik düzeyi değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur. Öğrencilerin okula ilişkin tutum ölçeğinden aldıkları toplam puanlarının cinsiyet ve sosyo-ekonomikdüzey değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği fakat okul başarısı değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Motivasyon ve okula ilişkin tutum ile yapılan Pearson Korelasyon Analizinde; aralarında yüksek düzeyde pozitif anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the attitudes to school and academic motivation of 4th grade primary school students. From quantitative research models, a relational screening method was used in this research. The research population was selected from 516 4th grade students in two primary schools in the borough of Nilufer in the city of Bursa. According to the response to the data collection and agreement to participate in the study, the research group was formed of 321 students. Data collection was performed using a Personal Information From, the Academic Motivation Scale adapted to Turkish by Kara (2008) and the Attitudes to School Scale developed by Adiguzel (2012). Data obtained in the study were analyzed statistically using SPSS vn 26.0 software. In the analysis of academic motivation and attitudes to school of the students, arithmetic mean, standard deviation and standard error values were stated for the total scales and subscales. In the paired comparisons to determine statistical differences, the t-test was applied when data distribution was normal and in the comparison of more than two groups of variables, One-Way Variance Analysis (ANOVA) was used. When data did not conform to normal distribution, the Kruskal Wallis H test and the Mann Whitney U-test were applied. As a result of the analyses applied, there was seen to be a statistically significant difference in the total points obtained in the Academic Motivation Scale according to gender and academic success, and no difference was seen according to the variable of socio-economic level. The total points of the Attitudes to School Scale did not show a difference according to gender or socio-economic level, and a significant difference was seen according to academic success. In the Pearson correlation analysis, a strongly positive significant correlation was determined between motivation and attitudes to school.