Banka çalışanlarında örgüt kültürünün iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerine etkileri Gaziantep ili örneğinde
The effects of organizational culture in bank employees on job satisfaction and organizational commitment in the case of Gaziantep province
- Tez No: 675246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Banka, Örgüt Kültürü, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Bank, Organizational Culture, Job Satisfaction, Organizational Commitment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Ekonomik gelişmişliğin bir göstergesi olan bankalar, rekabetin maksimum düzeyde yaşandığı kuruluşlar arasında yerini almaktadır. Rekabette sürekli önde olma isteği, verimlilik öğelerinden biri olan, dış ve iç müşterilerin (çalışanlar) memnuniyeti ve iş tatmini ile verimlilikle doğru orantılı olduğu varsayıldığında, bankalar maksimum derecede fayda sağlamayı ve kâr maksimizasyonunu en üst düzeyde yaşamayı hedeflerler. Çalışanların örgüt kültürünün iş tatmini ve örgütsel bağlılığı sayesinde verimlilik ve kâr ile doğrudan ilişkili olması sebebiyle bankalar, çalışanlarına gerekli hassasiyeti gösterme amacındadır. Araştırmada banka çalışanlarında örgüt kültürünün iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerine etkileri üzerinde durulmuştur. Yapılan araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde konu hakkında genel bir giriş yapılmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde örgüt kültürü, iş tatmini ve örgütsel bağlılık konuları hakkında tanımlar ile birlikte açıklayıcı literatür bilgiler verilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde; verilerin analizi, araştırmanın kapsamı ve hipotezler açıklanmaktadır. Araştırmanın dördüncü bölümünde yapılmış olan alan araştırmasında uygulanan anket sonuçları açıklamalı bir şekilde verilmiştir. Son olarak araştırmanın beşinci bölümünde ise yapılan çalışmanın genel olarak sonucu açıklanmış, konu ile ilgili daha önce yapılmış olan çalışmalar anlatılmıştır ve daha sonra yapılacak olan çalışmalara ve yöneticilere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Banks, which are the indicators of economic development, are among the institutions where competition is experienced at the maximum level. Assuming that the desire to stay ahead of the competition, one of the productivity elements, is directly proportional to the satisfaction of the external and internal customer (employees) and job satisfaction with the efficiency, the banks aim to maximize the benefits and to maximize profit maximization. Banks aim to show the necessary sensitivity to their employees, as the organizational culture of the employees is directly related to efficiency and profit thanks to the job satisfaction and organizational commitment. The research focused on the effects of organizational culture on job satisfaction and organizational commitment among bank employees. The research consists of five parts. In the first part of the research, a general introduction to the subject has been made. In the second part of the research, explanatory literature information about organizational culture, job satisfaction and organizational commitment is given. In the third part of the research; analysis of data, scope of research and hypotheses are explained. The results of the survey applied in the field research conducted in the fourth part of the research are given in an annotated way. Finally, in the fifth part of the research; The overall result of the study was explained, the previous studies related to the subject were explained and suggestions were made to the future studies and managers.