Pedro Almodóvar sinemasında kadının ve kimliğin temsili
Representation of woman in the cinema of Pedro Almodóvar
- Tez No: 675258
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Pedro Almodóvar, Annem Hakkında Her Şey, Dönüş, İçinde Yaşadığım Deri, Kadın, Sinema, Pedro Almodóvar, All About My Mother, Return, the Skin I Live in, Woman, Cinema
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Pedro Almodóvar çektiği filmleri ile, bahsi geçen tarihi ve toplum odaklarını keşfetmiş, sadece kendi ülkesinde değil tüm dünyada kendini kanıtlamıştır. Pedro Almodóvar sineması, toplumda hakim olan cinsiyet rollerinin kadına yüklediği hâkim görevi tekrar ele almaz. Ataerkil iktidarın dayattığı ikili karşıtlıklar üzerinde temellenen cinsiyetçi ideolojiye rağmen alternatifleri ortaya koyar. Almodóvar filmlerinde bunu da ortaya koyarken izlediği en önemli yol, kadın karakterlerin etken birer kişilik olması ve aktif durumlarıdır. Almodóvar, sinemasını diktatör Franco dönemi (1939-1975) cinsel kimliklerinin irdelenmesi ve bu döneme ait klasik-ataerkil kimliklerin yerine bunların tam zıttı kimliklerin işlenmesi anlayışı üzerine kurmuştur. Çalışmamızda Pedro Almodóvar'ın senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı 1999 yılında gösterime giren“Annem Hakkında Her Şey”, 2006 yılında gösterime giren“Dönüş”ve 2011 yılında gösterime giren“İçinde Yaşadığım Deri”filmlerinde yer alan“kadın”karakterler metin analizi yöntemi ile analiz edilmektedir. Bu çalışmada analiz edilmek üzere seçilen üç filmde, ataerkil iktidarın kadınlar üzerinde kurduğu baskıya sinemasal dil üzerinden direnmenin olanakları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pedro Almodóvar discoveres the historical and social issues and proves himself not only in his own country but also all over the world with his films. Pedro Almodóvar's cinema does not reconsider the dominant role that the gender roles in society impose on women. Despite the sexist ideology based on the binary oppositions imposed by the patriarchal power, his cinema offers alternatives. While demonstrating this in Almodóvar films, the most important way he follows is that the female characters are active personalities and active situations. Almodóvar has based his own cinema on the examination of the sexual identities of the dictator Franco's era (1939-1975) and the processing of identities that are the opposite of classical-patriarchal identities of this period. In our study, women characters in the films“Everything About My Mother”, released in 1999,“Return”released in 2006 and“The Skin I Live in”, released in 2011, written and directed by Pedro Almodóvar, are analysed through text analysis method. In this study, the possibilities of resisting the pressure exerted by the patriarchal power on women through cinematic language are investigated in the three films selected for analysis.