Beyoğlu'ndaki sergileme mekanlarının tipolojileri üzerine bir araştırma
Beyoğlu'ndaki sergileme mekanlarının tipolojileri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 675277
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA COŞANAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA ERDİL POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sergileme Mekanları, Müze, Müze Tipolojisi, Beyoğlu, Beyoğlu'ndaki Müzeler, Exhibition Venues, Museum, Museum Typology, Beyoğlu, Museums in Beyoğlu
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Müzeler bulundukları her çağda yaşayan, dinamik ve değişken yapılar olmuşlardır. Bu dinamiklik ile insanların sergileme mekanlarındaki kesişimi, müze yapılarını canlı kılmıştır. Bu bağlamda, Beyoğlu'ndaki özel ve devlet müzelerinin tipolojilerini, belirlenen başlıklara göre inceleyerek bu tez çalışması oluşturulmuştur. Bu araştırmanın amacı, Beyoğlu'nda bulunan müzelerin tipolojilerinin, evrensel müze tasarım ilkelerine uyumunu ve kullanıcıların bu ilkeler çerçevesinde elde ettikleri deneyimleri değerlendirmektir. Araştırma yöntemi olarak röportaj, anket tekniği, saha çalışması ve açık kaynak tarama yöntemleri kullanılmıştır. Beyoğlu yüzyıllardan beri içerisinde birçok milletten insana ev sahipliği yapmış ve tarihinde ticaret, kültür ve sanat anlamında hareketli bir yaşantıya sahip olmuştur. Bu tecrübe ve kültürel birikim, Beyoğlu'nu eşsiz bir yer haline getirmektedir. Günümüzde Beyoğlu'nun bu kültürel birikiminin varisi olan ve onu en iyi yansıtacak olan mekanlar ise müzeler-sergileme alanlarıdır. Türkiye'nin müzecilik geçmişi 1800'lü yıllara uzanmakta ve ilk müze örnekleri İstanbul'da görülmektedir. Günümüzde ise hem nitelik hem de nicelik yönünden İstanbul'un en yoğun müzelerine sahip olan bölge yine Beyoğlu'dur. Tüm bunlarla birlikte, dünya genelinde müzecilik faaliyetlerinde yeni bir döneme girilmiştir. Müzeler salt eski, sabit eserlerin sergilediği alanlar olmaktan çıkıp daha dinamik, kullanıcılara aktif bir müze deneyimi yaşatmayı hedefleyen mekanlar olmuşlardır. Bu nedenle dünya genelinde tüm müzeler için evrensel tasarım ilkelerine uygunluk söz konusu olmaya başlamıştır. Bu kapsamda değerlendirilen Beyoğlu'nda bulunan müzelerin ise az bir kısmı müstesna, büyük çoğunluğunun evrensel tasarım ilkelerinin tamamına henüz uyum sağlayamadıkları görülmüştür. Bu tez çalışmasında, Beyoğlu'ndaki özel ve devlet müzelerinin tipolojileri ve bu müzeleri deneyimleyen kullanıcıların profilleri değerlendirilmiştir. Bu kapsamda müzelerin yapısının kullanıcı deneyimini ne oranda etkilediği, müze yapılarının fonksiyonellik ve kullanılabilirlik anlamında nasıl geliştirilebileceği ve müzelerin kullanıcılar açısından nasıl daha erişilebilir hale getirileceği ile ilgili değerlendirmeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Museums have been living, dynamic and changeable structures in every era they are in. With this dynamism, the intersection of people in the exhibition spaces made the museum structures alive. In this context, this thesis study was created by examining the typologies of private and public museums in Beyoğlu according to the specified titles. The aim of this research is to evaluate the typologies of the museums in Beyoğlu in accordance with the universal museum design principles and the experiences of the users within the framework of these principles. Interview, survey technique, field visits and open source scanning methods were used as research methods. Beyoğlu has hosted people from many nations for centuries and has had a lively life in terms of trade, culture and art in its history. This experience and cultural background make Beyoğlu a unique place. Today, the places that are the inheritors of this cultural heritage of Beyoğlu and that reflect it best are museums and exhibition areas. Turkey's museum history goes back to the 1800s and the first museum examples are seen in Istanbul. Today, the region with the most intense museums in Istanbul in terms of both quality and quantity is again Beyoğlu. Moreover, a new era has entered in museum activities around the world. Museums have become places that are more active and aim to provide an active museum experience to the users, rather than being the areas where only old, fixed works are exhibited. For this reason, compliance with universal design principles has become a matter for all museums around the world. It has been observed that the great majority of the museums in Beyoğlu, which are evaluated within this scope, have not yet adapted to all the universal design principles. In this thesis, typologies of private and public museums in Beyoğlu and the profiles of the users who have experienced these museums are evaluated. In this context, evaluations about how the structure of museums affect the user experience, how the museum structures can be improved in terms of functionality and usability, and how to make museums more accessible for users are presented.