İş güvenliğinde fiziksel risk etmenlerinin tespitinde iş etüdü tekniğinin kullanımı-bir tekstil işletmesi örneği
The use of work study technique in the determination of physical risk factors in occupational safety-A textile mill example
  1. Tez No: 675346
  2. Yazar: GÜLŞAH BUGAY ÇAĞRI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL CEYHUN SABIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Tekstil, Boya-Terbiye İşletmesi, İş Etüdü, Fiziksel Risk Etmenleri, Occupational health and safety, Textile, Dyeıng -Fınıshıng Mıll, Work Study, Physıcal Rısk Factors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu tez çalışmasında tekstil boya terbiye işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliğinde fiziksel risk etmenlerinin iş etüdü tekniği kullanılarak detaylı analizi yapılmıştır. Çalışmada seçilen fiziksel risk etmenleri gürültü, aydınlatma, sıcaklık ve bağıl nemdir. İş etüdü çalışmaları ve fiziksel risk etmenleri ölçümleri Çukurova bölgesinde faaliyette bulunan büyük ölçekli bir tekstil boya terbiye işletmesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada işletmedeki üretim aşamaları, her aşamada yürütülen faaliyetler iş etüdü formlarıyla, doğrudan gözlem yoluyla kaydedilmiştir. Tüm faaliyetlerin fiziksel risk etmenleri iş etüdü tekniği ile birlikte değerlendirilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği kapsamında seçilmiş işletmede tehlikelerin tespit edilmesi, yok edilmesi, risklerin öngörülerek değerlendirilmesi, risklerin tamamen ortadan kaldırılması ya da zararların en aza seviyeye indirebilmesi için yapılacak çalışmalar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, textile dyeing finishing mill, work study is carried out and examinations of physical risk factors in occupational health and safety are carried out. The chosen physical risk factors are noise, lighting, temperature and relative humidity. Work study and physical risk factors measurements were carried out in a selected large textile dye finishing plant located in the Çukurova region. In the study, production stages in the mill and public order activities at each stage were recorded through direct observation with work study forms. Physical risk factors of all activities have been evaluated together with the work study. Work to be done to endanger occupational safety and security, to anticipate dangers, to eliminate risks or to minimize damages, to eliminate risks to be revealed.