Çözümleme ve ses temelli ilkokuma ve yazma öğretim yöntemlerinin prozodik okuma becerileri açısından incelenmesi
Evaluation of analysis sound-based prime reading and writing teaching methods in prosodic reading
- Tez No: 675403
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER YILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ilkokuma ve yazma öğretim yöntemleri, prozodik okuma, okuma hataları, ses temelli yöntem, çözümleme yöntemi, primary reading and writing teaching methods, prosodic reading, reading errors, sound-based method, analysis method
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmada ses temelli ve çözümleme temelli ilkokuma ve yazma öğretim yöntemleriyle ilkokuma öğrenen yetişkin bireylerin prozodik okuma becerilerinin ve okuma hatalarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmada ilkokuma ve yazma öğretim yöntemlerinden olan ses temelli ve çözümleme temelli öğretim yöntemleriyle ilkokuma ve yazmayı öğrenen katılımcıların prozodik okuma becerileri karşılaştırılacağından nicel araştırma yöntemlerinden olan nedensel karşılaştırma deseni tercih edilmiştir. Bu çalışmanın örneklemini 154 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak“Aktif Öğrenme”metni ve“Prozodik Okuma Ölçeği”kullanılmıştır. Prozodik okuma becerisinin analizinde Bağımsız Örneklem t testi, okuma hatalarının analizinde ise Mann Whitney U testi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre prozodik okuma beceri puanlarının ses temelli yöntemle ilkokuma ve yazma öğrenen katılımcıların lehine ve anlamlı olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Hatalı okuma sayılarında ise atlama, ekleme, tekrar, hiç okuyamama, yanlış okuma, eksik okuma ve toplam hata kategorilerinde yöntemler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşmadığı, ters çevirme hata türünde ise çözümleme temelli ilkokuma ve yazma öğretim yöntemi lehine ve anlamlı olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırmada elde edilen bulgulardan hareketle prozodik okuma becerileri açısından ses temelli ilkokuma ve yazma öğretim yönteminin lehine anlamlı bir farklılık görülürken, okuma hataları açısından yöntemsel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlardan hareketle ilkokuma ve yazma öğretiminin ses temelli ilkokuma ve yazma öğretim yöntemiyle öğretimine devam edilmesi önerilmektedir. Okuma hatalarının üzerine gidilerek okuma hatalarını en aza indirilmesi için alternatif çalışmalar yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to compare the prosodic reading skills and reading errors of adult individuals learning primary reading with sound-based and analyse-based primary reading and writing teaching methods. Method: In this study, the causal comparison design, one of the quantitative research methods, was preferred, since the prosodic reading skills of the participants who learned primary reading and writing with sound-based and analysis-based teaching methods will be compared. The sample of this study consists of 160 teacher candidates.“Active Learning”text and“Prosodic Reading Scale”were used as data collection tools in this study. Unpaired t-test was used in the analysis of prosodic reading skill, and Mann-Whitney U test was used in the analysis of reading errors. Findings: According to the findings, it was determined that the prosodic reading skill scores significantly in the participants who learned with the sound-based method. There was no statistically significant difference in total error categories like skipping, adding, repetition, illiteracy etc. and the number of incorrect readings. It differed significantly in favor of the analysis-based method in the reversal error type. Conclusions: Based on the findings, it was concluded that, there was a significant difference in favor of the sound-based teaching method in that prosodic reading skills; yet there was no significant difference in terms of reading errors. In conclusion, it is recommended to continue sound-based primary reading and writing teaching methods. Alternative studies might be suggested to minimize reading errors by focusing on them.