Prefabrı̇ke zirkonya kronlarda kullanılan farklı simantasyon materyallerı̇nin mikrosızıntısının değerlendirilmesi
Evaluation of microleakage for different cementation materials used in prefabricated zirconia crowns
  1. Tez No: 675459
  2. Yazar: BEYZA ECEM ALKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN AKBAY OBA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Zirkonyum, Kron, Dental simanlar, Süt dişleri, Simantasyon, Zirconium, Crown, Dental cements, Primary teeth, Cementation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çalışmamızın amacı, çekilmiş süt anterior dişlere üç farklı yapıştırma simanı ile simante edilen prefabrike zirkonya kronlarda gözlenen mikrosızıntı düzeylerini değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Çalışmamızda prefabrike zirkonya kronların (NuSmile, TX, USA) simantasyonu amacıyla iki farklı RMCİS içerikli materyal (Ketac Cem Plus, 3M ESPE, USA ve FujiCEM Evolve, GC, Japan) ve bir self adeziv rezin siman (RelyX U200, 3M ESPE, USA) kullanılmıştır. Çalışmaya dahil edilme kriterlerine sahip 36 adet süt anterior diş (18 santral, 18 lateral), randomize şekilde üç gruba ayrılmıştır. Prefabrike zirkonya kronlar ait oldukları gruptaki materyalin üretici firma talimatlarına göre prepare edilen dişlere simante edilmiştir. Hazırlanan restorasyonlara 5 °C ile 55 °C arasında; 6000 devirde termal siklus işlemi uygulanmış, daha sonra örnekler % 2'lik bazik fuksin solüsyonunda 24 saat bekletilmiştir. Örneklerden alınan kesitler stereomikroskop altında 30x büyütmede değerlendirme kriterlerine göre skorlanmıştır. Veriler SPSS V23 sürümü kullanılarak analiz edilmiştir. Üç grubun skorlarının karşılaştırılmasında Tek yönlü varyans analizi, ikili gruplara göre skorların karşılaştırılmasında ise Bağımsız iki örnek t testi kullanılmıştır. Sonuçlar yorumlanırken anlamlılık düzeyi p0,05). Santral ve lateral dişlerin mikrosızıntı skorları arasında da istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı gözlenmiştir (p>0,05). Bu in vitro tez çalışmasında yapılan değerlendirmede, self adeziv rezin siman materyali diğer iki RMCİS materyaline göre daha düşük mikrosızıntı değeri göstermiş olsa da; aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study was to evaluate and compare the microleakage of prefabricated zirconia crowns (NuSmile, Houston, TX, USA) when cemented with three different bonding cement to the extracted primary anterior teeth. In our study, two different RMGIC (Ketac Cem Plus, 3M ESPE, USA and FujiCEM Evolve, GC, Japan) and self adhesive resin cement (RelyX U200, 3M ESPE, USA) were used for the cementation of prefabricated zirconia crowns (NuSmile, TX, USA). Thirty six primary anterior teeth (18 central, 18 lateral) will be included in our study and randomly divided into three groups. Prefabricated zirconia crowns are cemented to the teeth prepared according to the manufacturer's instructions of the material in their group. Thermal cycle process was applied at 6000 cycles between 5 °C and 55 °C; Then the samples were kept in 2% basic fuchsin solution for 24 hours. The sections taken from the samples were scored according to the evaluation criteria at 30x magnification with stereomicroscope. Microleakage values determined for each group will be evaluated statistically. The data were analyzed in the SPSS V23 version. One-way analysis of variance was used for the comparison of the scores of the three groups, and the independent two-sample t test was used for the comparison of the scores of the paired groups. The significance level was determined as p0.05). No statistically significant difference was found between the microleakage scores of the central and lateral teeth (p>0.05). In the evaluation of this in vitro study, although the self-adhesive resin cement material showed a lower microleakage value than the other two RMCIS materials; There was no statistically significant difference between them.