Kitle kaynaklı lojistik: Türkiye'deki kitle kaynaklı lojistik uygulamaları üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 675467
  2. Yazar: DERYA YALVAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LAMİHA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Kitle Kaynaklı Lojistik, Paylaşım Ekonomisi, Logistics, Crowdsource Logistics, Sharing Economy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, Dünya'da hızla gelişen paylaşım ekonomisinin bir parçası olan kitle kaynaklı lojistik sektörünün Türkiye'deki genel durumunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Türkiye'deki kitle kaynaklı lojistik uygulamalarında, dikkat edilmesi gereken faktörlerin ve uygulanabilecek farklı iş modellerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan literatür araştırmasında potansiyel faydaları olduğu ve bu faydalardan dolayı kişilerin veya şirketlerin kitle kaynaklı lojistik uygulamalarına yöneldiği bilgisi elde edilmiştir. Böylelikle Türkiye'de kitle kaynaklı lojistik uygulamalarında rol alabilecek (müşteri-görev alma) kişilere yönelik yapılan çıkarımsal analiz sonuçlarına göre kişilerin ekonomik, çevresel ve sosyal faydadan etkilendiği sonucu elde edilmiştir. İçerik analizi sonuçlarına göre ise Türkiye'de bulunan kitle kaynaklı lojistik uygulamalarında rol alabilecek kişiler üzerinde etkili olan bu faydaların üçünü de belirten sadece iki uygulama olduğu görülmüştür. Ayrıca Türkiye'de e-ticaret büyük bir pazar payına sahip olmasına rağmen diğer ülkelerde e-ticaretle uyumlu birçok kitle kaynaklı lojistik uygulamasının Türkiye'de henüz uygulanmadığı görülmüştür. Gelecekte Türkiye'de lojistik faaliyetleri iyileştirmek veya kolaylaştırmak için kitle kaynaklı lojistik çözümleri kullanacak olan şirketler ve kişiler için farklı kitle kaynaklı lojistik iş modelleri önerilmiştir. Türkiye'deki kitle kaynaklı lojistik uygulamalarına dair bilimsel araştırma olmaması sebebiyle literatüre de katkı sağlamak amaçlanmıştır. Gelecek araştırmalar için araştırma konusu önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the mass-based logistics sector, which is part of the rapidly growing sharing economy in the world was carried out to examine the general situation in Turkey. in Turkey in the crowdsourced logistics applications, and the factors to be considered it is intended to determine the different business models that can be applied. In the literature research, it was learned that there are potential benefits and that people or companies turn to crowdsourced logistics applications due to these benefits. Thus according to result of inferential analysis performed for the person (customer-responsible) who can take part in crowdsourced logistics applications in Turkey, people were found to be affected by social, economic and environmental benefits. According to result of inferential analysis performed for the crowdsourced logistics applications in Turkey, there are only two applications that indicating the three potential benefits of crowdsourced logistics. Furthermore, although a large e-commerce market in Turkey, many csl applications compatible with e-commerce in other countries has been seen not yet implemented in Turkey. Examples crowdsourced logistics business model proposals which are not existing in Turkey were explained and some strategies for these solution proposal were listed to support companies and individuals who want to realize these solution proposals in the future.Due to the lack of scientific studies on crowdsourced logistics applications in Turkey, this work aims to contribute to the literature. Recommendations for research topics are provided for future research.