Problem çözme öz yeterliğinin sosyal sorun çözme ile ilişkisi
Relationship of problem solving self-efficiency with social problem solving
- Tez No: 675489
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YEŞİLYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem Solving, Problem Solving Steps, Social Problem Solving, Teaching Mathematics
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Teknolojik bilgi çağı, insanoğlunu bilinmeyen yeni problemlerle karşı karşıya getirmiştir. Bu yeni problemler ile baş edebilmek için, problem çözme becerisine sahip olmak gerekmektedir. Bu çalışmada problem çözme basamaklarını kullanma öz yeterliği ile sosyal sorun çözme becerisi arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Bu çalışmada araştırma modellerinden tarama modelinin ilişkisel tarama yöntemi tercih edilmiştir. Bu çalışmanın evrenini 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Türkiye genelinde çalışmakta olan Sınıf, Matematik, Fen Bilimleri, Türkçe ve İngilizce öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklem ise, bu evren içerisinden uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 100 bayan ve 100 erkek öğretmeden oluşturmaktadır. Araştırmada ölçme aracı olarak, araştırmacılar tarafından geliştirilen Problem Çözme Basamakları Öz Yeterliği Envanteri ile Sosyal Sorun Çözme Envanteri (Kısaltılmış Formu) kullanılmıştır. Problem Çözme Basamakları Öz Yeterlik Envanteri 20 maddeden oluşmakta olup, Cronbach's Alfa değeri 0,866 olarak tespit edilmiştir. Sosyal Sorun Çözme Envanteri (Kısaltılmış Formu) 20 madde olup, Cronbach's Alfa değeri 0,843 bulunmuştur. Araştırma sürecinde korelasyon analizi, ANOVA, t testi ile Kruskal-Walls ve Whitney-U testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda problem çözme basamaklarını kullanma öz yeterliği ile sosyal sorun çözme becerisi arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, matematiğin ve matematikteki problem çözme basamaklarını içselleştirerek kullanıp günlük hayata aktarmanın, sosyal sorun çözme becerisi üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimler: Problem Çözme, Problem Çözme Basamakları, Sosyal Sorun Çözme, Matematik Öğretimi
Özet (Çeviri)
The technological information age has brought mankind to face new unknown problems. In order to deal with these new problems, it is necessary to have problem-solving skills. In this study, it was aimed to examine the relationship between self-sufficiency in problem solving steps and social problem-solving skills. In this study, relational screening method of screening model was preferred from research models. Turkish, English, Science, Math and Primary School teachers working throughout Turkey in the 2019-2020 academic year constitute the universe of this study. The sample consists of 100 female and 100 male teachers selected by the appropriate sampling method from this universe. As a measurement tool in the study, the Problem-solving steps self-sufficiency inventory developed by the researchers and the social problem-solving inventory (abbreviated form) were used. Problem solving steps the self-efficacy inventory consists of 20 items and Cronbach's alpha value is 0.866. The social problem solving inventory (abbreviated form) is 20 items, and cronbach's alpha value was 0.843. The data obtained during the research process was analyzed through the SPSS 23 package program. Correlation analysis, ANOVA, t test and Kruskal-Walls and Whitney-U test were used in the research process. As a result of the research, it was determined that there was a significant relationship between self-sufficiency and social problem solving ability to use problem solving steps. This situation reveals that internalizing the steps of problem solving in mathematics and mathematics and transferring them to everyday life has an effect on social problem solving ability.