The influence of social identity on trauma coping self-efficacy among Gaza War survivors through stress coping resources
Gazze Savaşı mağdurlarında başa çıkma kaynakları aracılığıyla travma ile başa çıkma öz-yeterliliği üzerinde sosyal kimliğin etkisi
- Tez No: 984981
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUKADDER OKUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Kimlik, Travmayla Başa Çıkma Öz-Yeterliği, Başa Çıkma Kaynakları, Kolektif Travma, Gazze, Social Identity, Trauma Coping Self-efficacy, Coping Resources, Collective Trauma
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Gazze'de devam eden savaş, Filistinliler arasında ciddi psikolojik zararlar yaratmıştır. Uzun süreli stresin hâkim olduğu bir bağlamda bireylerin nasıl uyum sağladığını anlamak önemlidir. Bu tez, Gazze'deki savaşın mağdurları arasında sosyal kimlik ile travma ile başa çıkma kaynakları arasındaki ilişkide stresle başa çıkma kaynaklarının aracılık rolünü incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmada, sosyal kimlik düzeylerinin travmayla başa çıkma yeteneği ve başa çıkma stratejilerinin (problem çözme, sosyal destek arama ve kaçınma) kullanımıyla nasıl ilişkili olduğu araştırılmıştır. Toplamda 136 Gazze sakini çevrimiçi anket çalışmasına katılmıştır. Anket, sosyal medya platformları üzerinden paylaşılmıştır. Anket, demografik soruların yanı sıra sosyal kimlik, başa çıkma kaynakları ve travmayla başa çıkma öz- yeterliği üzerine standart ölçekleri içermektedir. Ana hipotezlerimiz kısmi destek bulmuştur. Bulgular, sosyal kimliğin travmayla başa çıkma öz-yeterliğinin önemli bir belirleyicisi olduğunu göstermiştir, ancak bu ilişki başa çıkma stratejilerinin benimsenmesi aracılığıyla gerçekleşmemiştir. Travmayla başa çıkmanın aracı değişken olarak kullanıldığı keşifsel analizde, sosyal kimliğin artan öz-yeterlik algısı yoluyla kaçınma başa çıkmasını yordadığı görülmüştür. Bu bulgu, kolektif travma yaşayan bir grup ile özdeşleşmenin, bireyin çevresinden uzaklaşma yoluyla başa çıkma olasılığını azalttığını ve kişinin kendi başa çıkma yeteneğine olan güvenini artırdığını desteklemektedir. Travma ile başa çıkma güveninin aracılık rolü sosyal destek arama ve problem çözme stratejileri için bulunmamıştır. Sonuç olarak, bulgular tartışılmış ve anlamlı olmayan sonuçlara yönelik olası açıklamalar sunulmuştur. Çalışmanın sınırlılıkları ile kuramsal ve klinik çıkarımlar da ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The ongoing war on Gaza caused severe psychological harm among Palestinians. Understanding how individuals adapt in a context characterized by prolonged stress is important. This thesis aimed to examine the mediating role of stress coping resources in the relationship between social identity and trauma coping resources among the survivors of the war on Gaza. The study examined how levels of social identity can be related to one's ability to cope with trauma and their use of coping resources (problem solving, seeking social support, and avoidance). A total of 136 Gazans participated in a survey study. The survey was shared online through social media platforms. Questionnaire covered demographic questions, as well as standardized instruments for social identity, coping resources, and trauma coping self-efficacy. We found weak support for our main hypotheses. The findings indicated that social identity is a significant predictor of trauma coping self-efficacy, but not through the adoption of coping strategies. An exploratory analysis employing trauma coping as the mediator showed that social identity predicts avoidance coping through greater perceived self-efficacy. This finding supported the idea that identifying with an ingroup that suffers collective trauma decreases the likelihood of coping by distancing from one's environment through greater confidence in one's ability to cope. No such mediating role was found with seeking social support and problem solving. We discuss our findings and offer possible explanations for the null results. Limitations of the study, theoretical and clinical implications are also discussed.