Türkiye'de özel müzik okullarının piyano eğitiminde başlangıç metotlarının karşılaştırmalı analizi
The comparative analysis of private music schools beginning methods in piano education in Turkey
  1. Tez No: 675549
  2. Yazar: SARPER UÇAREL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAN KÜNGERÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Akor Egzersizi, Arpej Egzersizi, Başlangıç Piyano Metotları, Müzik okulları, Teknik Çalışma Egzersizi, Chord exercise, Arpeggio exercise, Basic piano methods, Music schools, Technic practise exercise
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Müzik eğitimini kişinin kendi yaşantısı yoluyla belirli müziksel davranışlar kazandırmak için her bireyin temel müzik eğitimi alması gerekmektedir. Müzik eğitimi üç bölümden oluşmaktadır. Birincisi genel müzik eğitimi olan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde müzik öğretmeni vasıtasıyla yürütülen müzik eğitimidir. İkincisi özengen müzik eğitimidir. Müziği hobi olarak yapmak isteyen bireylere verilen eğitimdir. Üçüncüsü ise mesleki müzik eğitimidir. Müziği meslek edinen bireylere verilen eğitimdir. Bu araştırma özel müzik okullarındaki verilen piyano eğitiminde öğrenciler üzerinde kullanılan metotların verimliliğini saptamak üzerine kurulmuştur. Günümüzde eğitim vermekte olan özel okullarda birçok verimsiz piyano metodu kullanılmaktadır. Çalışmada müzik eğitiminin Osmanlı dönemi, Cumhuriyet dönemi ve günümüzde eğitim vermekte olan okulların tarihsel gelişim süreci araştırılmıştır. Özel müzik okullarında seçilmiş olan öğretmenlerle röportaj yapıldı. Elde edilen analizlerin sonucunda yaş guruplarına göre metot seçimi, öğrencilerin teori derslerini etkin bir biçimde geçmesi için hangi çeşit kitapların tercih edilebileceği, derslerde kullanılan metotlar tamamlandıktan sonra öğretmenlerin nasıl bir değerlendirme yapması gerektiği konuları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Every individual has to take basic music education in order to gain particular musical behaviours through the individual's own life. Music education consists of three sections. The first one is the general music education in preschools, elementary schools, middle schools and high schools that is conducted by music teachers. Second one is the volunteer music education. The education that is given to the individuals who wants to do music for hobby. As for the third one, it is the professional music education. The education that is given to the individuals who wants to do music as a profession. This research is based on detecting the efficiency of methods that are used on students in piano education in private music schools. Nowadays, there are a lot of ineffectual piano methods that are being used in private schools. In the research, the historical evolution process of schools that give music education in the Ottoman era, Republic era and modern era are investigated. Interviews were made with selected teachers of private music schools. As a result of the analysis obtained, the selection of methods according to age groups, what kinds of books can be preferred for students to pass the theory lessons effectively, and what kind of evaluation should teachers make after the methods used in the lessons are completed were evaluated.