The role of international organizations in recognition of climate-induced migration: Biscourse analysis in the European Union, 2010-2020
İklim kaynaklı göçün tanınmasında uluslararası örgütlerin rolü: Avrupa Birliği'nde söylem analizi, 2010-2020
- Tez No: 675572
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERZUKA SELİN TÜRKEŞ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: iklim kaynaklı göç, iklim değişikliği, uluslararası örgütler, Avrupa Birliği, climate-induced migration, climate change, international institutions, European Union
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu tez, iklim göçünün uluslararası politika gündemine girmesinde, neoliberal kurumsalcılık çerçevesinde uluslararası örgütlerin rolünü ve bu kapsamda AB'nin potansiyel liderliğini incelemektedir. 1980'li yıllardan itibaren“iklim mültecisi”terimi ile politika gündemine girmesine rağmen konuyla ilgili siyasi tartışmaların 2000'li yıllardan itibaren yoğunluk kazandığı görülmektedir. Özellikle Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS), Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Göç Örgütü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) gibi kurumların konuyu gündemlerine alması ve iklim göçünün medyada yer bulmaya başlamasıyla birlikte devletlerin de iklim göçünü içeren anlaşma ve iş birliklerinin tarafı olmaya başladıkları görülmektedir. Bu kapsamda çalışmada iklim göçü tartışmasının ortaya çıkışı, Birleşmiş Milletler (BM) ve AB gibi uluslararası örgütlerin iklim göçü konusundaki çalışmalarıyla incelenmiş ve AB'nin iklim göçü konusundaki potansiyel liderliği söylem analizi metodu ile değerlendirilmiştir. Özellikle AB tarafından 2010 yılından itibaren politika gündemine giren iklim göçü tartışmaları, 10 yıllık bir periyotta Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi tarafından yayınlanan resmî belgeler ışığında ele alınmıştır. Çalışma sonucunda, iklim göçü bir kolektif eylem gerektiren sorun olarak değerlendirilmiş ve uluslararası örgütlerin iş birliği sağlanması konusundaki rolü ile AB özelinde iklim göçmenlerinin hukuki statüleri ve uluslararası iş birliğine yönelik söylemlerinden hareketle, gelecekte bu konuda liderlik edebilme potansiyeline sahip bir kurum olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the role of international organizations within the framework of neoliberal institutionalism and the European Union's (EU) potential leadership in the inclusion of climate-induced migration into the international policy agenda. Although it has been on the policy agenda since the 1980s, it seems that the political debates on the issue have intensified since the 2000s. Especially since the issue has been taken up by organizations including the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), the EU, the International Organization for Migration (IOM), and the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), and media attention of climate-induced migration started to emerge, states have also started to become parties to climate-induced migration agreements and collaborations. In this context, the study examines the development of the debate on climate-induced migration through the actions of international institutions, including the United Nations and the EU, on climate-induced migration, and evaluates the EU's potential leadership on climate-induced migration with the discourse analysis method. In specific, the debates on climate migration, which are officially on the EU's agenda since 2010, evaluates in the analysis chapters in the light of official documents published by the European Commission, the European Parliament, and the Council of the European Union. This thesis approaches climate migration as a global issue requiring collective action and investigates the role of international organizations in providing cooperation, and the EU's discourse on the legal status of climate migrants and international cooperation. The thesis concludes that the EU is a significant institution with a rising potential to be a leader in mobilizing collective action towards climate migration.