Pursaklar ilçe sağlık müdürlüğü'ne bağlı çalışan temaslı takip ekiplerinin COVID-19 temaslı izlemeye ilişkin bilgilendirme ve tutum geliştirmesine yönelik müdahale çalışması
Aknowldge and attitude of employee contact tracking teams in pursaklar district health directorate regarding COVID-19 contact monitoring: An intervention study
- Tez No: 675573
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH MOLLAHALİLOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Filyasyon, Müdahale, Önce- Sonra, Temaslı İzleme, COVID-19, Contact tracking, Intervetion, Filiation, Pre-post
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada Pursaklar İlçe Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapan temaslı takip ekiplerinin güncel literatür ışığında rehberlerle uyumlu olarak, oluşturulan eğitim modülleri ile COVID-19 temaslı izleme bilgi düzeylerinin artırılması ve katılımcıların tutum geliştirmesi amaçlanmıştır. Araştırmamız öncesi sonrası tipi müdahale çalışmasıdır. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş evrenin tamamına ulaşılmış olup araştırma grubu 33 kişidir. Katılımcıların %69.69'u kadın olup, katılımcıların %69.69'u 19-45 yaş aralığında yer almakta idi. Katılımcıların %39.40'ı sağlık memuru iken %30.30'unun meslekteki hizmet yılı 26 yıl ve üzerinde idi. Katılımcıların %23.6'sı salgınla ilgili bilgilere bilim kurulu, Sağlık Bakanlığından ulaştığını, %17.3'ü televizyondan ve sosyal medyadan, %16.5'i ise iş yeri eğitimlerinden ulaştığını ifade etti. Eğitim düzeyi üniversite olan katılımcıların bilgi düzeyinin eğitim düzeyi lise ve yüksekokul (sırasıyla p değerleri= < 0.001, 0.013) olan katılımcılardan yüksek olduğu tespit edilirken, katılımcıların diğer sosyodemografik özellikleri ve COVID-19 klinik özellikleri ile bilgi düzeyleri arasında ilişki olmadığı görüldü (p> 0.05). Eğitim müdahalesiyle değişen bulgular; doğru önlemler alınırsa salgının sonlanacağına inanma durumunda artış (p₌ 0.002), COVID-19 korku ölçeğinden alınan puanın düşmesi (p< 0.001), eğitimden hemen sonra uygulanan (sırasıyla p değerleri= < 0.001, < 0.001, < 0.001) ve eğitimden 1 ay sonra uygulanan (sırasıyla p değerleri= < 0.001, < 0.001, < 0.001) modül 1, 2 ve 3 son testlerinden alınan puanlardaki artıştır. Eğitim müdahalesiyle temaslı takip ekiplerinin COVID-19 bilgi düzeyleri artırılmış ve tutum geliştirmeleri sağlanmıştır. Müdahale etkililiğinin devam edebilmesi için yeterli pratik ve teorik eğitimlerin sağlanmasıyla COVID-19 bilgi düzeyi ve filyasyon etkinliğinin artırılması desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to increase the knowledge level of COVID-19 contact tracking and to develop the attitude of the participants with the training modules created in accordance with the guides in the light of the current literature of the contact tracking teams working in the Pursaklar District Health Directorate. The is a pre-post study. The entire universe was reached in the research and the research group is 33 people. Total 69.69% of the participants were women and aged ranged between19-45 years old, while 39.40% of the participants were health officers, 30.30% of them had 26 years or more profession working experinces. Neally a quarter (23.6%) of the participants stated that they had access to information about the epidemic from the science committee, the Ministry of Health, 17.3% from television and 16.5% from the workplace training. It was determined that the knowledge level was higher among participants who had backer degree compare to who had the high school and diploma degree (p values= 0.05). Changing findings with educational intervention; increase in believing that the epidemic will end if the correct measures are taken (p= 0.002), the decrease in the score obtained from the COVID-19 fear scale (p< 0.001), the increase in the points obtained from the module 1, 2 and 3 posttests applied immediately after the training (p values= < 0.001, < 0.001, < 0.001) and 1 month after the training (p values= < 0.001, < 0.001, < 0.001). The COVID-19 knowledge and filming efficiency of the contact tracking teams were increased through the training intervention. It must supported by providing adequate practical and theoretical training in order to maintain the effectiveness of the intervention in order to increase COVID-19 knowldge level and efficiency of filiation.