Erişkinlerde eşcinselliğe bakışın cinsiyet, homofobi ve empati düzeyi açısından değerlendirilmesi
Evalution of attitudes towards homosexuals with respect to gender, homophobia and empathy levels in adults
  1. Tez No: 675835
  2. Yazar: CANSU AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Eşcinsellik, Homofobi, Empati, Eşcinsel Kız Çocuk, Eşcinsel Erkek Çocuk, Homosexuality, Homophobia, Empathy, Lesbian daughter, Gay son
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmada toplumda eşcinsellere karşı cinsiyetler arası yargı ve kişilerin empati seviyeleri ile homofobi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini internet üzerinden ve kartopu yöntemiyle ulaşılan 103 kadın ve 100 erkek toplam 203 yetişkin oluşturmaktadır. Katılımcılara Demografik Bilgi Formu ve ardından Emir ve Nihal adında iki farklı cinsiyeti temsil eden eşcinsel çocuk temalı iki senaryodan biri seçkisiz (random) olarak sunulmuş ve katılımcılardan, kız veya erkek eşcinsel çocuk sahibi olma hakkındaki sorulara cevap vermeleri, sonrasında ise Hudson ve Ricketss Homofobi Ölçeği (Hudson ve Ricketts, 1980) ve Temel Empati Ölçeğini (Jollif ve Farrington, 2006) doldurmaları istenmiştir. Veriler, tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, varyans analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi ile sınanmıştır. Homofobiyi yordayan değişkenler; cinsiyet, eğitim durumu ve meslek gruplarıdır. Bulgular arasından kadınların ve sosyal bilimler alanında çalışan kişilerin daha az homofobik ve daha empatik oldukları saptanmıştır. Ayrıca homofobi ve empati seviyeleri arasında negatif yönde ilişki mevcuttur. Bulgular, homofobinin empati ve cinsiyet gibi kişisel özellikler açısından anlaşılması ve öngörülmesi açısından değerli olabilir.
Özet (Çeviri)
In this research male and female attitudes toward homosexuals and the relationship between homophobia and empathy levels were explored. The sample consisted of 103 female and 100 males who have been recruited online with snowball sampling technique. Demographic information was gathered and the participants were asked to read two scenarios that described a gay and a lesbian adolescent. As the participants started to think of having a grown-up child with same sex orientation, they were given questions regarding their opinions on having such a grown-up child who has a same-sex sexual orientation. Then Hudson and Rickett Homophobia Scale and Basic Empathy Scale were given to participants. The data were analyzed using descriptive statistics, analysis of variance (ANOVA), Pearson Correlation Analysis and Linear Regression Analysis. Findings showed that females and participants with careers in social sciences were less homophobic and more empathic than males and those with other careers. The findings also showed that there was a negative relationship between homophobia and empathy levels. Findings might be of importance when evaluating the impact of individual factors like gender and empathy on homophobia.