Periodontitis hastalarında başlangıç periodontal tedaviye ek olarak kullanılan diyot lazer ile dekontaminasyon işleminin klinik ve mikrobiyolojik etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical and microbiological efficacy of the decontamination process with diode laser used in addition to initial periodontal treatment in periodontitis patients
- Tez No: 675928
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLEND İNANÇ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periodontitis, diyot lazer, P. gingivalis, T. denticola, T. forsaythia, RT-PCR, Periodontitis, diode laser, P. gingivalis, T. denticola, T. forsaythia, RT-PCR
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı, periodontitis tanısı konulan bireylerde, başlangıç periodontal tedaviye ek olarak uygulanan diyot lazerin periodontal tedavideki etkinliğini klinik ve mikrobiyolojik parametreler ile değerlendirmektir. Split mouth olarak tasarlanan çalışmamıza, sistemik olarak sağlıklı 27 periodontitis hastası dahil edilmiştir. Kontrol grubuna sadece kök yüzeyi düzleştirmesi, lazer grubuna ise kök yüzeyi düzleştirmesine ilave diyot lazer uygulanarak klinik ve mikrobiyolojik parametreler değerlendirilmiştir. Hastaların klinik periodontal kayıtları (Gingival İndeks, Plak İndeksi, Sondlamada Kanama, Sondlanabilir Cep Derinliği, Klinik Ataşman Seviyesi) ve subgingival plak örnekleri tedaviden önce ve tedaviden 21 gün sonra alınmıştır. Subgingival plak örneklerinde Porphyromonas gingivalis (Pg), Treponema denticola (Td) ve Tannerella forsythia'nın (Tf) analizi gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel analizler sonucunda her iki çalışma grubunda da klinik periodontal parametrelerde iyileşme kaydedilmiştir ancak gruplar arasında anlamlı bir fark izlenmemiştir. Başlangıca kıyasla tedavi sonrası 21.günde, Pg, Td, Tf seviyelerindeki azalma, lazer grubunda daha fazla olmakla beraber gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmemiştir. Çalışmamızın sonucunda, başlangıç periodontal tedaviye ek diyot lazer uygulamasının kırmızı kompleks bakteriler üzerine etkili olduğu ancak periodontal tedaviye istatistiksel olarak anlamlı bir yarar sağlamadığı görülmüştür. Bu konu ile ilgili diyot lazerin farklı parametreleri ile birlikte uzun dönem etkilerini inceleyen, daha büyük hasta popülasyonunda yapılmış çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effectiveness of diode laser applied in addition to the initial periodontal treatment application on individuals diagnosed with periodontitis, with clinical and microbiological parameters. Twenty-seven systemically healthy, periodontitis patients were included in our study, which was designed as a split mouth. The clinical and microbiological parameters were evaluated by applying only SRP to the control group and additional diode laser to the SRP in the laser group. Clinical periodontal records of the patients (Gingival Index, Plaque Index, Bleeding on Probing, Probing Pocket Depth, Clinical Attachment Level) and subgingival plaque samples were taken before and 21 days after treatment. Analysis of Porphyromonas gingivalis (Pg), Treponema denticola (Td) and Tannerella forsythia (Tf) in subgingival plaque samples was performed by RT-PCR method. As a result of statistical analysis, improvement was observed in clinical periodontal parameters in both study groups, but no significant difference was observed between the groups. Although the decrease in Pg, Td, Tf levels was higher in the laser group on the 21st day after the treatment compared to the baseline, no statistically significant difference was found between the groups. As a result of our study, it was seen that diode laser application in addition to the initial periodontal treatment was effective on red complex bacteria but did not provide a statistically significant benefit to periodontal treatment. There is a need for studies on this subject in larger patient populations that examine the long-term effects of the diode laser together with its different parameters.