İbn Mâlik'in elfiyesinde Arap dili sözdiziminde anlama katkı sağlayan edatlar (Hurûfu'l-Meânî)
Letters which have meaning in Arabic language syntax in İbn Malik's elfiye (Hurûfu'l-Me'ânî)
- Tez No: 676105
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN HAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arap dili, nahiv, hurûfu'l-meânî, İbn Mâlik, el-Elfiyye, Arabic language, Arabic grammar, letters of meanings, Ibn Malik, Al-Alfiya
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada, İbn Mâlik'in el-Elfiyye adlı kitabında İbn Malik'e göre huruf-u'l-meânî konusunu ele alınmıştır. Çalışma bir giriş ve iki ana bölüme ayırılmıştır. Giriş; nahiv ilminin doğuşu ve tedvin edilişi, diğer ilimlerin nahiv ilmi üzerindeki etkisi ve hicri yedinci yüzyıla kadar olan süreçte, bu dönemlere damgasını vurmuş en belirgin nahiv alimleri gibi nahiv ilminin gelişim aşamaları olarak ele alınmıştır. Aynı zamanda nahiv alimlerinin hurûf-u'l-meânî konusuna bakış açıları ve çalışmalarında yöntemleri, bu harfler ile ilgili telif aşamaları, bu konuya ilgi gösteren en tanınmış nahiv alimleri ve bu alanda yazılmış en meşhur eserleri kapsamaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde: İbn Mâlik'in hayatı, ilmî yolculuğu, hocaları, öğrencileri, eserleri, İbn Mâlik'in metodu ve bu ekolü inşa ettiği temeller, Elfiyye'si ve konuları sınıflandırmadaki yöntemi ve seleflerine karşı tutumunu ele alınmaktadır. İkinci bölümde: İbn Mâlik'in Elfiyye'sinde hurûf-u'l-meânî'nin miktarı ve anlamları, Araplara göre lügat ve lehçeleri ele alınmıştır. Böylece, en tanınmış nahiv alimlerinin bu konudaki görüşleri ve bu konuda aralarında oluşmuş ihtilaflar zikredilmiş, daha sonra İbn Mâlik'in her bir harfteki görüşü zikredilmiştir. Çalışma ayrıca, İbn Mâlik'in Elfiyye'sinde, edatları sunuş metodu ve diğer kitaplarında zikretmiş olduğu edat grubunu ve anlamlarını, önceki nahiv alimlerinin bu edatlara karşı tutumunu, hurûfu'l-meâni konusunda getirmiş olduğu yenilik ve bu edatlar konusunda kendisine ait görüşlerini ele almıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, I dealt with the letters of meanings according to Ibn Malik in his book Al-Alfiya, and the study was divided into an introduction and two main parts. The introduction dealt with the stages of grammatical development such as its emergence, codification, and the impact of other sciences on it, and the most prominent grammarians who had clear imprints in its phases until the seventh century AH. The introduction also included talk about the grammatical thought in the seventh century Hijri, the factors that affected grammar, the way of thinking grammarians in this century, and the most prominent features of renewal they have with mentioning the most famous sculptors of the seventh century and their works. The first section of the study dealt with the life of Ibn Malik, his scientific journey, his elders, his students, his works, his grammatical school, the fundamentals on which he built this school, and his speech on his alphabet and his method of classifying grammar, and his position on his predecessors. the second section included the letters of meanings in the Millennium Ibn Malik in terms of their number, their meanings, and the languages and dialects therein among the Arabs. So that he mentions the sayings of the most famous grammarians in it and the disagreement between them, and then he mentioned Ibn Malik's words in each letter of it. The study also examined the way Ibn Malik presented the letters in his millennium and what he replaced of these letters and their meanings in his other books, and his position on the grammarians before him in them