Analysing the effects of reverse logistics on supply chain performance in the presence of demand uncertainties and bullwhip effect: comparison of two modes via system dynamics
Talep belirsizlikleri ve kamçı etkisi varlığında ters lojistiğin tedarik zinciri performansına etkilerinin analizi: sistem dinamikleri ile iki modun karşılaştırılması
- Tez No: 676110
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. PINAR BABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Performansı, Yeniden Üretim, Sistem Dinamiği Yaklaşımı, Kamçı Etkisi, Talep Varyanslari, Covid-19, Supply Chain Performance, Remanufacturing, System Dynamics Approach, Bullwhip Effect, Demand Variances, Covid-19
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Covid-19 pandemisi ve sokağa çıkma yasağına paralel olarak küçük, orta ve büyük tüm şirketler olumsuz etkilenmişlerdir. Böylece yüksek maliyetleri azaltarak ve kârlarını artırarak ayakta kalabilmek için tedarik zincirleri arasında rekabet ederek uygulamalarını değiştirmek zorunda kalmaktadırlar. Ayrıca, işlerinin verimliliğini ve performansını güçlendirmeyi, ürün ve hizmetlerine daha fazla acente ve müşteri çekmeyi ve piyasa talebi yüksek varyansları ve kamçı etkisi (BWE) gibi karşılaştıkları ortak sorunları azaltmayı hedeflemektedirler. Bu amaca ulaşmak için, bu araştırma, bir optimizasyon yöntemi olarak Sistem Dinamiği yaklaşımını (SD) kullanarak, tersine lojistik (RL) faaliyetlerinin tedarik zinciri ağı içindeki entegrasyonuna, özellikle yeniden üretim faaliyetine ışık tutmaktadır. Bu çalışmada, ekonomik, sosyal ve çevresel olarak iyileştirilmiş performansın sürdürülebilirliğini sağlamak için hangi modelin daha uygun olacağını gözlemlemek için iki model (geleneksel tedarik zinciri ve yeniden üretim ile tedarik zinciri) arasında karşılaştırma yapıldı. Sonuçlar, yeniden üretim faaliyeti olan tedarik zincirinin, geleneksel modele kıyasla sistem üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir, BWE'nin de azaldığı gözlemlenmiştir. Bu netice, karar vericilerin kârlılıklarını artırmak için tersine lojistik faaliyetleri kullanma konusunda önemli bir adım atmalarına kesinlikle yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda uzun vadede çevre tehlikelerini azaltmayı önemseyen kuruluşlarla birlikte çalışarak tüketicileri dünyayı koruma konusunda bilinçli olmaya teşvik etmektedir.
Özet (Çeviri)
In the line with the Covid-19 pandemic and the lockdown occurrence, all small, medium, and large companies are negatively affected. Thus, they are forced to change their practices by competing among their supply chains in order to survive by reducing the high costs and by increasing their profit. Furthermore, they aim to strength the efficiency and performance of their business and attract more agents and customers to their products and services and reduce the common problems facing them such as market demand high variances and bullwhip effect (BWE). To achieve this goal, this research sheds light on the integration of reverse logistics (RL) activities within the supply chain network especially the remanufacturing activity by using the System Dynamics approach (SD) as a method of optimization. In this work, we made comparison between two models (traditional supply chain and supply chain with remanufacturing) to observe which model would be more appropriate to ensure the sustainability of improved performance economically, socially, and environmentally. The results showed that the supply chain with remanufacturing activity had positive impacts on the system compared to the traditional model, even BWE is reduced. This conclusion would certainly help the decision makers take an important step in using reverse logistic activities to increase their profitability, at the same time encourage the consumers to be conscious in protecting the earth by working together with such organizations that care about reducing environment hazards on long term basis.