Okullarda örgütsel mutluluğun yordayıcısı olarak örgüt kültürü
Corporate culture as the predictor of organizational happiness at schools
  1. Tez No: 676231
  2. Yazar: MEHMET HACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET ZAFER GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenler, Örgütsel Mutluluk, Okul Kültürü, Okul, Teachers, Organizational Happiness, School Culture, School
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma okullarda örgüt kültürünün öğretmenlerin örgütsel mutluluk algılarını ne düzeyde yordadığını saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri İstanbul ili Gaziosmanpaşa ilçesinde 2018-2019 eğitim öğretim yılında görev alan 400 öğretmenden alınmıştır. Veri toplama aracı üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde demografik faktörler ile ilgili, cinsiyet, öğrenim durumu, mezun olunan fakülte, medeni durum, yaş, görev yapılan kurum ve mesleki kıdemle ilgili sorular bulunmaktadır. İkinci bölümde Örgütsel Mutluluk Ölçeği (ÖMÖ), üçüncü bölümde Okul Kültür Ölçeği (OKÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi için IBM SPSS 25 istatistik programı kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizinde; frekans ve yüzde hesaplamalarına, ortalamalarına, standart sapma, maksimum ve minimum değerlerine bakılmıştır. Demografik değişkenlerin etkisini belirlemeye yönelik olarak bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon katsayısı ve çok değişkenli regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda örgütsel mutluluk ölçeği ortalamaları incelendiğinde, en yüksek puan ortalamasına sahip alt boyutun olumsuz duygular olduğu görülürken, en düşük puan ortalamasına sahip alt boyutun potansiyelin gerçekleştirilmesi olduğu görülmüştür. Ölçekten elde edilen verilerin ortalama puanlarına bakıldığında öğretmenlerin okullarda örgütsel mutluluk algılarının yüksek olduğu söylenebilir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre öğretmenlerin yaş, cinsiyet, medeni durum, hizmet yılı, mezun olunan fakülte, mesleki kıdem ve görev yaptığı kurum demografik özelliklerine ilişkin görüşleri ile örgütsel mutluluk algıları arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Araştırma sonucunda okul kültürü ölçeği incelendiğinde başarı kültürü alt boyutunun en düşük puana, destek kültürü alt boyutunun en yüksek puana sahip olduğu görülür. Ölçekten elde edilen verilerin ortalama puanlarına bakıldığında öğretmenlerin okul kültürü algı düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın sonuçlarına göre öğretmenlerin yaş, cinsiyet, medeni durum, hizmet yılı, mesleki kıdem ve görev yaptığı kurum demografik özelliklerine ilişkin görüşleri ile okul kültürü algıları arasında anlamlı fark bulunamamışken, fen edebiyat fakültesinden mezun olan öğretmenlerin okul kültürü puanlarının eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmenlerden daha yüksek olduğu görülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına göre öğretmenlerin okul kültürü algıları ile örgütsel mutluluk algıları arasında ilişkiler pozitif orta düzeyde ve anlamlı bulunmuşken, okul kültürü bürokratik alt boyutunun örgütsel mutlulukla ilişkisi negatif ve zayıf olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin okul kültürü ile örgütsel mutluluk algı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, okul kültüründe bir birimlik bir artış olduğunda örgütsel mutluluğa 0.576 puanlık bir katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to determine the effect of corporate culture at schools on the level of teachers' perception of organizational happiness. In this study, relational scanning model was used as a general survey model. Our survey data was gathered from 400 teachers in Gaziosmanpaşa District, the city of Istanbul in the academic year of 2018-2019. A three partite survey was employed as data gathering process. In the first section, there are questions about demographic factors, gender, level of education, faculty of university, marital status, age, institution and the length of service. In the second section, Organizational Happiness at Work Scale and in the third section, School Culture Scale were employed. As data analysis method, IBM SPSS 25 statistics program was used. For the statistical analysis of data obtained from the research, frequency and percentage calculations, mean avarages, standard deviation, maximum and minimum values were considered. To determine the effect of demographic factors, independent sample t test and one-way analysis of variance were used. Pearson Coefficient of Correlation and multiple regression analysis were used to determine the relation between the variables. As a result of the research, when Organizational happiness at work scale average is analysed, negative emotions are observed as the sub- dimension with the highest average, realizing one's the potential is observed as the sub - dimension with the lowest average. When the average points that obtained from the scale data is considered, it can be said that teachers' perception of organizational happiness at school is high. According to the results of this study, a significant relation between gender, level of education, faculty of university, marital status, age, institution and the length of service, demographic features and the perception of organizational happiness cannot be seen. As a result of the research, when the school culture scale is analysed, we see that achievement culture sub – dimension has the lowest point, support culture sub- dimension has the highest point. When the average score obtained from the scale is analysed, the level of the perception of school culture is seen high. According to the results of this study, a significant relation between gender, level of education, marital status, age, institution and the length of service, demographic features and the perception of organizational happiness cannot be seen. But it is seen that School Culture Points of Teachers from other faculties are higher than the teachers graduated from Faculty of Education. According to the results of our study, it is seen that there is a positive, significant and medium level relation between teachers' school culture and the perception of organizational happiness. On the other hand it is seen that the relation between school culture bureaucratic sub dimension and organizational happiness is negative and low. It is concluded that there is a significant relation between teachers' school culture and organizational happiness; when school culture increases one unit it contributes to organizational happiness as 0.576 points.