Sürdürülebilir kalkınma amaçları kapsamında nitelikli eğitim: Seçilmiş OECD ülkeleri ile Türkiye karşılaştırması
- Tez No: 676232
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIZ ÖZKÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Nitelikli Eğitim Harcamaları, Beşeri Sermaye, OECD, Türkiye, Sustainable Development Targets, Qualified Education Expenses, Human Capital, OECD, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Kalkınma kavramının 1960'lı yıllarda önem kazanması ve merkezinde insanın yer alıyor olmasından dolayı beşeri sermaye kavramı çok mühim bir hal almıştır. Beşeri sermaye kavramıyla nitelikli eğitime yapılan yatırımlar ve harcamalar temel husus olarak ele alınmaktadır. Gelişmekte olan ülkeler için sürdürülebilir kalkınma olgusu çok önemli bir yer tutmaktadır. Sürdürülebilir ekonomik kalkınma teknoloji ve gelişmelerle sağlanmaktadır. Nitelikli eğitimin varlığı teknolojik gelişme içinde çok değerli sayılmaktadır. Çünkü teknolojik gelişmeye destek olacak en temel unsurlardan biri nitelikli eğitimdir. Hükümetin yaptığı harcamalar arasında ayrıcalıklı bir yer tutan nitelikli eğitim her ülke için vazgeçilmez temel unsurlardan birini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye ve seçilmiş OECD ülkeleri için sürdürülebilir kalkınma ve nitelikli eğitim açısından 1970-2018 yılları arasında karşılaştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the concept of development gained importance in the 1960s and the human being is at the center, the concept of human capital has become very important. With the concept of human capital, investments and expenditures made in qualified education are considered as the main issue. The phenomenon of sustainable development has a very important place for developing countries. Sustainable economic development is provided by technology and developments. The existence of qualified education is considered very valuable in technological development. Because one of the most basic elements that will support technological development is qualified education. Qualified education, which has a privileged place among the expenditures made by the government, constitutes one of the indispensable basic elements for every country. In this study, Turkey and selected OECD countries for sustainable development and quality education in terms of comparisons are made between the years 1970-2018.