Yerel halkın turizm algısının turizme verilen desteğe etkisinin belirlenmesi: TR21 Bölgesi örneği
Determining the impact of local people's perception of tourism on tourism support: Example of the TR21 Region
  1. Tez No: 676366
  2. Yazar: BATURHAN BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Algısı, Turizm Desteği, TR21 Bölgesi, Yerel Halk, Turizm, Tourism Perception, Tourism Support, TR21 Region, Local People, Tourism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bir bölgede turizmin gelişebilmesi için öncelikle önemli bir turizm paydaşı olan bölge yerel halkının duygularının, düşüncelerinin, görüşlerinin araştırılması ve incelenmesi gerekmektedir. Sağlıklı ve doğru bir turizm ortamından söz edebilmek için yerel halkın turizm kavramına karşı yaklaşımının öğrenilmesi ve turizme karşı oluşan algılarının ölçümlenmesi son derece önemlidir. Yerel halkın desteğinin olmadığı turizm faaliyetlerinin sürdürülebilir olması beklenmemektedir. Bu çalışmanın amacı TR21 Bölgesi sınırları içerisinde yaşayan yerel halkın turizm algısının belirlenmesi ve bu algının turizme verilen desteğe etkisinin olup olmadığının ortaya çıkarılmasıdır. Belirlenen amaç doğrultusunda nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılarak ve anket uygulaması yapılarak, TR21 Bölgesi olarak adlandırılan bölgede veri toplanması ve analiz edilerek sonuca varılması hedeflenmiştir. Araştırma; turizmin ekonomik, kültürel, sosyal, çevresel ve toplam etkileri ile birlikte oluşan turizm algısının, turizme verilen destek üzerinde etkisinin olup olmadığını test etmektedir. Çalışmanın bir diğer amaç ve hedefi ise turizm algısı ve turizm desteği konularında literatüre katkı sağlamak, TR21 Bölgesi yerel halkının hangi şartlarda turizme destek verdiğini belirlemek ve bu şartların oluşmasında nelerin rol oynadığını ortaya koymaktır. Çalışma sonucunda bölgede bulunan şehirlerde, turizmin gelişmesine katkı sağlanması ve akademik literatüre fayda sağlanması beklenmektedir. Araştırma; TR21 Bölgesi (Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli) içerisinde bulunan yerel halka uygulanmıştır. Araştırmanın saha ve anket çalışması 2020 yılının Ekim-Aralık aylarında 450 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Örnekleme yöntemi olarak“kolayda örnekleme”yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma için TR21 Bölgesi yerel halkından 450 anket toplanmış ve elde edilen 450 veri analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin analizi SPSS (Statical Packages for the Social Sciences) 20.0 analiz programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada demografik özelliklere ait frekans ve yüzde dağılım istatistikleri dışında, güvenilirlik ve geçerlilik analizleri (Reliability and Validity Analysis), normallik testi (Test of Normality), açıklayıcı faktör analizi (AFA), basit korelasyon analizi (Pearson Correlation Analysis), basit doğrusal regresyon analizi, bağımsız örneklem t-testi (Independent Sample tTest), iki ve üzeri kategorik değişkenlerin karşılaştırması için tek yönlü varyans analizi (One Way ANOVA) ve aralarında anlamlı ilişki bulunan grupların tespit edilebilmesi adına Tukey HSD (Post-Hoc Analysis) ikinci seviye testi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre hem turizm algısı hem de turizm desteği konularında yapılan hipotez testlerinde yerel halkın demografik özellikleri açısından anlamlı farklılıklar görülmüştür. Çalışma bulgularına göre TR21 Bölgesi yerel halkının turizm algısının, turizm desteği üzerinde pozitif yönde ve zayıf düzeyde anlamlı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda TR21 Bölgesindeki turizm algısı değişkeninin, turizm desteği değişkeni üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca araştırma bulgularına göre TR21 Bölgesi yerel halkının turizm algısını en çok etkileyen unsurların ekonomik ve kültürel etkiler olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In order for tourism to develop in a region, first of all, the feelings, thoughts and opinions of the local people of the region, which are an important tourism stakeholder, should be investigated and analyzed. In order to able to talk about a healthy and correct tourism environment, it is extremely important to learn the approach of the local people towards the concept of tourism and to measure their perceptions towards tourism. Tourism activities without the support of local people are not expected to be sustainable. The purpose of this study is to determine the tourism perception of the local people living within the borders of the TR21 Region and to reveal whether this perception has an effect on the support given to tourism. It is aimed to collect and analyze data in the region called TR21 Region by making use of quantitative research methods and conducting surveys in line with the determined purpose. The research tests whether the perception of tourism, which is formed with the economic, cultural, social, environmental and total effects of tourism, has an effect on the support given to tourism. Another aim and goal of the study is to contribute to the literature on tourism perception and tourism support, to determine the conditions under which the local people of the TR21 Region support tourism and to reveal what plays a role in the formation of these conditions. As a result of the study, it is expected to contribute to the development of tourism in the cities in the region and to benefit the academic literature. The research was applied to local people in the TR21 Region (Tekirdağ, Edirne and Kırklareli). The field and survey study of the research was carried out in October-December 2020 with 450 participants. Convenience sampling method was preferred as the sampling method. For the research, 450 questionnaires were collected from the local people of TR21 Region and 450 data obtained were analyzed. Analysis of the research data was made using the SPSS (Static Packages for the Social Sciences) 20.0 analysis program. Apart from the frequency and percentage distribution statistics of demographic features in the study, reliability and validity analysis (Reliability and Validity Analysis), Test of Normality, explanatory factor analysis (EFA), simple correlation analysis (Pearson Correlation Analysis), simple linear regression analysis , Independent Sample t-Test, one-way analysis of variance (One Way ANOVA) to compare two and above categorical variables, and Tukey HSD (Post-Hoc Analysis) second-level test to detect groups with significant relationships between them has been made. According to the results of the research, there were significant differences in terms of demographic characteristics of the local people in the hypothesis tests on both tourism perception and tourism support. According to the findings of the study, it was determined that the tourism perception of the local people of the TR21 Region has a positive and weak significant effect on tourism support. At the end of the study, it was seen that the tourism perception variable in the TR21 Region has a significant effect on the tourism support variable. In addition, according to the research findings, it has been revealed that the factors that most affect the tourism perception of the local people of TR21 Region are economic and cultural effects.