Yüksek Mahkeme kararları ışığında İmar Kanunu madde 18 uygulaması ve iptal nedenleri
The implementation of article 18 of Zoning Law and reasons for cancellation according to high court decisions
- Tez No: 676451
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR HASOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İmar Hukuku, Parselasyon, Arazi ve Arsa Düzenlemesi, Düzenleme Ortaklık Payı (DOP), Zoning Law, Parcellation, Land and Estate Arrangement, Regulation Association Share
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 18. maddesinde Arazi ve Arsa Düzenlemesi, imar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakati aranmaksızın, birbirleri ile yol fazlaları ile kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirme, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırma, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtma ve re'sen tescil işlemlerini yaptırma uygulaması olarak tanımlanır. İmara elverişli konut alanı elde etmek amacındadır. Yapılaşma amacıyla önceden bir plan yapılmış ve uygulanmış bir bölgede, yeni gelişmeler karşısında tekrar düzenleme ihtiyacı duyulması durumunda uygulanan arsa ve arazi düzenlemeleri imar planı sınırları içerisinde mevcut durumu ile yapı yapmaya elverişli olmayan binalı ya da binasız kadastro parsellerinin, imar planları ile öngörülen kullanım ve yoğunluk kararları açısından yapılanmaya elverişli duruma getirilmesini hedefler. Bu bağlamda çalışmada imar hukukunun tanımı, tarihi süreci, kaynakları belirtilmiş ve İmar Kanunu'nda yer alan 18. maddenin açıklaması, amacı, hukuki dayanağı, uygulama alanları değerlendirilmiştir. Bu cümleden olmak üzere parselasyon işlemleri, düzenleme ortaklık payı ve özel alanlarda 18. maddenin uygulanması konuları ele alınmıştır. Nihayet 18. maddenin uygulanmasında görülen hukuka aykırılık durumları ve yargı sürecine değinilerek tez tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Article 18 of the Zoning Law, combining the lands or lands with or without buildings in the zoning site with the publis institutions or municipalities without the permission of the right holders, separating them into islands or parcels in accordance with the zoning plan according to the principles of detached, shares or property ownership. It is defined as the practice of distributing and registering. The purpose of this article is to obtain a residential area suitable for development. Parcellation is applied in a region that has already been planned for construction purposes, in case of need for reorganization against new developments. Parceling also aims to make building with or without building cadastre parcels, which are not suitable for construction, within the boundaries of zoning plan, in terms of usage and density decisions envisaged by zoning plans. In this context, the definition, historical process and sources of Zoning Law are specified and also the explanation, purpose, legal basis and application areas of Article 18 in the Zoning Law were evaluated in our thesis. From this sentence, the issues of parceling operations, regulatory partnership share and the implementation of Article 18 in special fields are discussed. Finally, the thesis has been completed by addressing the unlawfulness and judicial process observed in the implementation of Article 18.