Mobbing ve örgütsel sinizm arasındaki ilişki: Şanlıurfa ili banka çalışanları üzerine bir araştırma
The relationship between mobbing and organizational sinism: A research on bank employees in Şanliurfa province
- Tez No: 676505
- Danışmanlar: DR. KASIM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Örgütsel Sinizm, Banka Çalışanları, Mobbing, Organizational Cynicism, Bank Employees
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Değişimin her anlamıyla varlığını hissettirdiği günümüz koşullarında mobbing ve örgütsel sinizm kavramları adını sıkça duyduğumuz kavramlar arasında yer almaktadır. Mobbing ve örgütsel sinizm arasındaki ilişkinin araştırılmasındaki amaç Şanlıurfa ilindeki banka çalışanlarının mobbinge uğrama ve örgütsel sinizm düzeylerinin belirlenmesi ve katılımcıların demografik özelliklerinde de anlamlı bir farklılık olup olmadığını tespit etmektir. Elde edilen veriler yörüngesinde işletmeler ve çalışanları için farkındalık yaratmayı amaçlayan bu çalışma aynı zamanda işletmelerin ve çalışanlarının mobbing ve örgütsel sinizmi tanımalarında, mobbing ve örgütsel sinizm ile mücadele edebilmesinde yol gösterici olmayı hedeflemektedir. Araştırmamın örneklemini Şanlıurfa ilindeki banka çalışanlarından 173 kadın ve 212 erkek olmak üzere 385 katılımcının gönüllük esasıyla katılımdan oluşan anket verilerinden oluşmaktadır. Çalışmada Kaya (2019) tarafından kullanılan 15 maddeden oluşan mobbing ölçeği ve Yıldırım (2019) tarafından kullanılan 14 maddeden oluşan örgütsel sinizm ölçeği yer almaktadır. Araştırma ile toplanan veriler, SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılımını belirlemek için normallik testi yapılmıştır. Çalışmada güvenirlilik testi, faktör analizi, frekans analizi ve demografik faktörler bağlamında farklılıkları araştırmaya yönelik Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis-H Testine yer verilmiştir. Ayrıca mobbinge maruz kalma düzeyi ile örgütsel sinizm düzeyi arasındaki ilişkiyi belirlemek için Spearman Korelasyon Testi kullanılmıştır. Araştırma verileri değerlendirildiğinde mobbing ve örgütsel sinizmin katılımcıların cinsiyetlerine, yaşlarına, eğitim durumlarına, medeni haline, sektördeki tecrübesine, aylık gelir düzeylerine farklılıklar oluşturmaktadır. Veriler neticesinde Şanlıurfa ili banka çalışanlarının mobbing algıları ve örgütsel sinizm algıları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular alan yazındaki daha önceki bulgularla da benzerlik göstermektedir. Bu çalışma sonucunda elde edilen verilerle sektördeki yöneticilere belirleyecekleri stratejilerde ve konuyla ilgili akademisyenlere yapacakları çalışmalarda rehberlik edinilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In today's conditions, where change makes its presence felt in every sense, the concepts of mobbing and organizational cynicism are among the concepts we hear frequently. The purpose of investigating the relationship between mobbing and organizational cynicism is to determine the levels of mobbing and organizational cynicism of bank employees in Şanlıurfa and to determine whether there is a significant difference in the demographic characteristics of the participants. This study, which aims to raise awareness for businesses and their employees in the orbit of the data obtained, also aims to guide businesses and their employees in recognizing mobbing and organizational cynicism and in combating mobbing and organizational cynicism. The sample of my research consists of survey data consisting of the voluntary participation of 385 participants, 173 women and 212 men, from bank employees in Şanlıurfa. The study includes a 15-item mobbing scale used by Kaya (2019) and an organizational cynicism scale with 14 items used by Yıldırım (2019). The data collected through the research were analyzed using the SPSS program. A Normality test was performed to determine the normal distribution of the data. In the study, Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis-H Test were used to investigate differences in terms of reliability tests, factor analysis, frequency analysis and demographic factors. In addition, the Spearman Correlation Test was used to determine the relationship between the level of mobbing exposure and the level of organizational cynicism. When the research data are evaluated, mobbing and organizational cynicism create differences in gender, age, educational status, marital status, experience in the sector, and monthly income levels of the participants. As a result of the data, a positive and significant relationship was found between the mobbing perceptions and organizational cynicism perceptions of the bank employees in Şanlıurfa. The findings obtained are also similar to the previous findings in the literature. With the data obtained as a result of this study, it will be tried to guide the managers in the sector in the strategies they will determine and the academicians related to the subject in their studies.