Kişyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun başka suçlarla içtimaı
Comparing conventional crimes with the crime of depriving person from liberty
  1. Tez No: 676629
  2. Yazar: ALİ PENDİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, içtima, bileşik suç, zincirleme suç, hürriyet, tarih, gerçek içtima, görünüşte içtima, Deprivation of liberty of person, conventional, compound crime, successive offense, liberty, history, real conventional, apparently convention
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Hürriyet, insanlık tarihi boyunca üzerinde düşünülen ve tartışılagelen bir kavram olmuştur. Bu kadar tartışılmasının sebebi herkese göre farklı yorumlanabilecek somut bir kavram olmasıdır. Tanımı üzerinde ortak bir fikir olmasa da her dönemde önemli addedilmiştir. Özellikle demokratik toplum düzenlerinde hürriyet, insanın hür iradesine bile bırakılmamıştır. Ceza Kanunu hürriyeti, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu ile güvence altına almıştır. Buna göre kişinin iradesi dışında, hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak özgürlüğünün kısıtlanması halinde suç oluşacaktır. Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu birçok suçla birlikte işlenebilmektedir. Öyle ki cebir ve tehdit suç tipleri kişiyi hürriyetinden yoksun kılmanın nitelikli hali olarak düzenlenmiş olmakla bileşik suç oluşturmuş, yine bazı suçların unsuru sayılarak bileşik suç ilişkisine girmiştir. Zincirleme suç ve fikri içtima hükümlerinin kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu için uygulanmasına herhangi bir engel yoktur. Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu için asıl onan gerçek içtima olmakla beraber görünüşte içtimanın uygulanması da gerçekleşmektedir.
Özet (Çeviri)
Liberty has been a concept having been thought and discussed throughout human history. The reason why it is so debated is that it is a concrete concept that can be interpreted differently for everyone. Although there is no common idea on its definition, it has been considered important in every period. Liberty, especially in democratic social orders, is not even left to the free will of man. The Criminal Code guarantees a person with the crime of depriving him/her of liberty. According to this, if one's liberty is restricted to go somewhere illegally or stay somewhere outside the will of the person, a crime will occur. The crime of deprivation of liberty can be committed to many crimes. Thus, force and threat crime types have constituted a compound crime by being regulated as a qualified form of deprivation of the person's liberty, and have also entered into a compound crime relationship by considering the elements of some crimes. There is no obstacle to the enforcement of successive offense and intellectual abuse provisions for the crime of deprivation of the individual. Although the main thing is the actual convention for the crime of deprivation of the liberty of the person, apparently conventional implementation is also taking place.