Experimental investigation of springback of locally heated sheets.
Lokal olarak ısıtılmış sacların geri yaylanmasının deneysel metodlarla araştırılması.
- Tez No: 676641
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER EYERCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geri Yaylanma, V-Bükme, İndüksiyonla Isıtma, Lokal, AHSS, Springback, V-Bending, Induction Heating, Local, AHSS
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sac bükme, genellikle ortam sıcaklığında gerçekleştirilen önemli metal şekillendirme işlemlerinden biridir. Bununla birlikte, karmaşık şekiller için, soğuk şekillendirme her zaman yeterli değildir ve iş parçasını ısıtmak, bu şekillerin üretiminde önemli bir rol oynar. Şu anda, yüksek mukavemetli çeliklerin (AHSS) sıcak şekillendirilmesi daha cezbedici hale gelmektedir. Yüksek mukavemetli çeliğin kullanımı, otomotiv endüstrilerindeki bileşenlerin yapımı için en güçlü malzemelerden biridir. AHSS'nin sıcak şekillendirilmesi yüksek şekillendirilebilirlik için faydalı olsa da nihai mukavemeti korumak için müteakip ısıl işlem (su verme) gereklidir. Bu prosedür üretim süresini uzatır. Bu çalışmada, gelişmiş bir yüksek mukavemetli çeliğin (AHSS) V-bükülmesinden sonra sıcaklık gradyanları, eğilme yükleri, geri yaylanma, sertlik ve mikroyapısal görünümler incelenmiştir. Deneysel çalışma, 3 mm, 6 mm ve 9 mm bükme yarıçapları için 2 mm kalınlığında Docol 1500M çelik üzerinde çeşitli sıcaklıklarda gerçekleştirilmiştir. V-bükme işlemleri, oda sıcaklığında ısıtılmadan servo pres makinesi kullanılarak gerçekleştirilmiş ve daha sonra yüksek frekanslı indüksiyonlu ısıtma cihazı kullanılarak numunelerin bükülme bölgeleri lokal olarak 200, 300, 400, 500 ve 600oC'ye ısıtılmıştır. Şekillendirme bölgesindeki mikroyapı, sertlik ve kalınlık varyasyonları araştırıldı. Sonuçlar gösterdi ki; bükme sırasında yerel ısıtma sıcaklığının artırılmasıyla zımba yükleri önemli ölçüde düşürülmüştür. Örneklerde çatlak ve kalınlık azalması görülmedi. Geri yaylanma miktarı, bükülme sıcaklığı ve bükülme yarıçapı ile azalmaktadır. Geri dönüş sırasıyla 200, 500 ve 600 oC'de 3 mm, 6 mm ve 9 mm bükülme yarıçaplarında tamamen ortadan kaldırıldı. Karşılık gelen bükülme yarıçapı için bu sıcaklıklardan daha yüksek bükülme sıcaklıkları için negatif geri esneme gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sheet metal bending is one of the important metal forming processes generally carried out at ambient temperature. However, for complex shapes, cold forming is not always sufficient, and heating the workpiece plays a major role in manufacturing these shapes. Currently, hot forming of advanced high strength steels (AHSS) is becoming more attractive. The usage of high-strength steel is one of the stronger materials for the construction of components in the automotive industries. While hot forming of AHSS is beneficial for high formability, subsequent quenching is required to maintain final strength. This procedure extends the production time. In this study, temperature gradients, bending loads, spring back, hardness, and microstructural views after V-bending of an advanced high strength steel (AHSS) were investigated. The experimental study was carried out on a 2 mm thick Docol 1500M steel for 3mm, 6mm and 9 mm bend radii at various temperatures.The V-bending processes were carried out by using a servo press machine without heating at room temperature and then the bending regions of the specimens were locally heated to 200, 300, 400, 500, and 600 oC by using a high-frequency induction heating device. The variations of microstructure, hardness, and thickness on the forming region were investigated. The results showed that; punch loads were significantly lowered with increasing the local heating temperature during bending. There were no cracks and thickness reduction observed on the specimens. The amount of spring back is decreasing with the bending temperature and bend radius. Spring back was totally eliminated for 3mm, 6mm and 9 mm bend radii at 200, 500, and 600 oC, respectively. Negative spring back was observed for the bending temperatures higher than those temperatures for the corresponding bend radius.