Özel eğitim öğretmenlerinin sınıflarında teknoloji ve yardımcı teknoloji kullanımına yönelik öz-yeterlik ve tutumlarının belirlenmesi
Determination of special education teachers' self-efficacy and attitudes towards using technology and assisted technology in their classrooms
- Tez No: 676662
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ARSLANTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, teknoloji, yardımcı teknoloji, yeterlik, Special education, technology, assistive technology, competence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı“Özel eğitim öğretmenlerinin sınıflarında teknoloji ve yardımcı teknoloji kullanımına yönelik öz-yeterlik ve tutumlarını çeşitli değişkenlere göre belirlemektir. Bu doğrultuda cinsiyet, kıdem, eğitim durumu ve görev yapılan okul türü değişkenlerine göre özel eğitim öğretmenlerinin öz-yeterlik ve tutumları belirlenmiştir. Tarama modelindeki bu araştırmanın veri toplama araçları olarak ”Eğitim Teknolojisi Standartları Öz-Yeterlilik Ölçeği“ ve ”Yardımcı Teknolojilere Yönelik Tutum Ölçeği" kullanılmıştır. Veriler araştırmanın alt problemlerine göre, betimsel, ilişkisel analiz ve korelasyon yöntemlerinden yararlanılarak istatistik paket programında analiz edilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını 2020-2021 eğitim öğretim yılında görev yapan 309 özel eğitim öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre özel eğitim öğretmenlerinin eğitim teknolojisi standartları öz-yeterlikleri yüksek düzeydedir ve yardımcı teknolojilere yönelik tutumları olumludur. Her iki ölçeğin alt boyutlarında da özel eğitim öğretmenlerinin eğitim teknolojisi standartları öz-yeterlikleri yüksek düzeydedir ve yardımcı teknolojilere yönelik tutumları olumludur. Özel eğitim öğretmenlerinin eğitim teknolojisi standartları öz-yeterlikleri ve yardımcı teknolojilere yönelik tutumları; cinsiyet, mesleki kıdem, eğitim türü ve görev yapılan okul değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Öğretmenlerin teknoloji öz-yeterlikleri ile yardımcı teknolojilere yönelik tutumları arasında olumlu yönde orta düzeyde ilişki vardır. Araştırma bulguları mevcut literatür desteği ile tartışılmış olup, uygulamaya ve gelecek araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the self- efficiency and attitudes of special education teachers towards the use of technology and assistive technology in their classrooms according to various variables. In this direction, the self- efficiency and attitudes of special education teachers were determined according to the variables of gender, seniority, educational status and type of school.“Educational Technology Standards Self-Efficiency Scale”and“Attitude Scale Towards Assistive Technologies”were used as data collection tools of this research in the survey model. The data were analyzed in a statistical package program using descriptive, relational analysis and correlation methods according to the sub-problems of the research. The participants of the research are 309 special education teachers working in the 2020-2021 academic year. According to the results of the research, special education teachers have high self- efficiency in educational technology standards and have positive attitudes towards assistive technologies. In the sub-dimensions of both scales, special education teachers' self- efficiency in educational technology standards is high and their attitudes towards assistive technologies are positive. Educational technology standards self- efficiency of special education teachers and their attitudes towards assistive technologies; does not show a significant difference according to gender, professional seniority, education type and school variable. There is a moderate positive correlation between teachers' technology self- efficiency and their attitudes towards assistive technologies. The research findings were discussed with the support of the existing literature, and suggestions for practice and future research were presented.