Çağdaş Türk resim sanatında gelenek
The tradition in contemporary Turkish painting art
  1. Tez No: 676683
  2. Yazar: DUYGU ABATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CEVAT ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gelenek, Türk Resmi, Sanatçı, Tradition, Turkish Painting, Artist
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı; Çağdaş Türk Resim Sanatı'nda gelenek kavramının yansımalarını, sanatçıların ve konuyla ilgili uzmanların görüşleri ile saptamaktır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmada gelenek ve resim sanatı ilişkisine yer verilmiştir. Araştırmada geleneğin Çağdaş Türk Resim Sanatı'ndaki, yansımaları değerlendirilmiştir. Çağdaş Türk Resim Sanatı'nda gelenek kavramı ile ilgili uzmanların belirttikleri görüşler, analiz edilmiştir. Sanatçıların eserleri gelenek bağlamında ele alınıp, betimsel olarak değerlendirilmiştir. Gelenek, insanları tarihle bütünleyen, insan kültürüyle ilerleyen bir olgudur. Geleneğin insanları bütüncül bir bakış açısıyla aynı çatı altında topladığı söylenebilir. Küreselleşme ile geleneğin toplumdaki baskın rolü, değişmiştir. Küreselleşme kültürlerarası etkileşimi artırmıştır. Gelenek kimi zaman küreselleşmenin karşıtı olarak görülmüştür. Küreselleşme güncel sanatın çerçevesini olabildiğince genişletmekte ve yeni kavramlar, malzeme ve düşünceler sanatçının yaratıcı itkisine müdahil olmaktadır. Bu bağlam da Çağdaş Türk Resim Sanatı içerisinde, sanatçının gelenek ile ilişkisini araştırmak araştırmanın ereklerinden biridir. Sanat eleştirmenlerinin ve sanatçıların görüşlerinden, Çağdaş Türk Resim Sanatı'nda geleneğin farklı boyutlarını ve çağdaş sanata yansımalarını çözümlemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; To determine the reflections of the concept of tradition in Contemporary Turkish Painting, with the opinions of artists and experts on the subject. For this purpose, the relationship between tradition and painting art has been included in the research. In the research, the reflections of the tradition in the Contemporary Turkish Painting Art were evaluated. The opinions expressed by experts on the concept of tradition in Contemporary Turkish Painting Art have been analyzed. The works of the artists are considered in the context of tradition and evaluated descriptively. Tradition is a phenomenon that integrates us with our history and progresses with human culture. It can be said that tradition gathers people under the same roof with a holistic point of view. It can be said that the dominant role of tradition in society has changed with globalization. Globalization has increased intercultural interaction. It can be said that tradition has sometimes been seen as the opposite of globalization. It can be said that globalization expands the framework of contemporary art as much as possible and new concepts, materials and ideas intervene in the creative impulse of the artist. In this context, researching the relationship between the artist and tradition within the Contemporary Turkish Painting Art is one of the aims of the research. From the views of art critics and artists, we can analyze the different dimensions of the tradition in Contemporary Turkish Painting and their reflections on contemporary art.