Influence of size reduction and frathers on the flotation of kutlular pyritic copper ore
- Tez No: 6767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN HOŞTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kutlular pritik cevher, flotasyon, release analysis, köpürtücü, flotasyon hızı, Kutlular pyritic ore, flotation, release analysis, frother, flotation rate
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET KUTLULAR PR! TİK BAKIR CEVHERİNİN FLOTASYONUNA Ö?ÜTMENİN VE KÖPURTUCULERİ N ETKİSİ TEZCAN, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Maden Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Çetin HOŞTEN Eylül 1989, 50 sayfa Bu tezde hemen tamamı kalkopirit ve piritten oluşmuş %2.80 Cu içeren Kutlular piritik bakır cevheri bakır minerallerinin flotasyonuna öğütmenin ve köpürtücülerin etkisi araştırıldı. öğütmenin bakır konsantre verimi ve tenörüne olan etkisini ortaya koymak amacıyla“Release Analysis”tekniği ile yapılan flotasyön testleri yine aynı teknikle değerlendirildi. Uç değişik köpUrtücU olan DF 250, Flotol B ve MIBC'un flotasyön kinetiğine etkileri kaba flotasyön testleriyle araştırıldı. Söz konusu Uç farklı kÖpürtUcünUn ditiofosfat türü kollektör (LSB) ile olan etkileşiminin bakır konsantre verimi ve tenörüne olan etkisi yapılan kaba flotasyön testleri sonuçlarının“Three-Level Orthogonal Experimental Design”yöntemiyle değerlendirilerek ortaya konmuştur.Yapılan testler cevherin %95 -45 mikrona öğütülmesi ile en yüksek konsantre verim ve tenörüne ulaşılabileceğini göstermiştir. Yine testler cevherin içerdiği bakır minerallerinin hızlı ve yavaş yüzen iki fraksiyondan oluştuğunu göstermiştir. Ayrıca köpürtücü DF 250 flotasyon hızını iyileştirirken, köpürtücü MIBC'ın bakır konsantre tenorunu iyileştirdiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INFLUENCE OF SIZE REDUCTION AND FROTHERS ON THE FLOTATION OF KUTLULAR PYRITIC COPPER ORE TEZCAN, Ahmet M.S. in Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çetin HOŞTEN September 1989, 50 pages Kutlular pyritic copper ore, which mainly consisted of chalcopyrite and pyrite with a copper content of 2.80%, was tested to study the influence of size reduction and frothers on the flotation of the copper minerals. The technique of release analysis was used to determine the influence of size reduction on the equilibrium recovery and grade of flotation concentrates. Timed rougher concentrates were collected with the use of three different types of frothers, DF 250, Flotol B, and MIBC, to study the influence of each frother on the rate of flotation. A three-level orthogonal experimental design was used to evaluate the joint action of the frothers and a di thiophosphate collector from the rougher cocentrate recovery and grade paints of view. The test results showed that the highest recovery 111and grade of the copper concentrates were obtained when the ore was ground to 95% passing 45 microns. The copper minerals were composed of fast and slow floating fractions. The frother DF 250 improved the flotation rate whereas the frother MIBC improved the grade of concentrates.