The effect of physical activity on emotional appetite in university students
Üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivitenin duygusal iştaha etkisi
- Tez No: 676876
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BİNNUR OKAN BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Duygusal iştah, BKI, fiziksel aktivite, Emotional appetite, BMI, physical activity
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinde duygusal iştah durumunun fiziksel aktiviteye etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Yeditepe Üniversitesinde okuyan ve yaşları 18-65 yaş aralığında değişen 339 öğrenciye anket çalışması uygulanmıştır. Katılımcılara, veri toplama aracında genel bilgi anket formu, duygusal iştah anketi (DİA) ve Uluslararası fiziksel aktivite anketi-kısa formu (IPAQ) uygulanmış ve antropometrik ölçümleri kaydedilmiştir. Çalışmamızda bireylerin duygusal iştah durumlarını belirlemek amacıyla duygusal iştah anketi kullanılmıştır. Fiziksel aktivite düzeyini belirlemek amacıyla Uluslararası fiziksel aktivite formu kullanılmıştır. Araştırma boyunca veriler online ortamda anket formu ile uygulanmıştır. Katılımcıların %%75.2'si kadın, %24.8'i erkektir. Çalışmamız sonucunda erkek öğrencilerin pozitif duygu ve durum puanları kadın öğrencilerden daha yüksektir ve bu istatiksel olarak önemli bulunmuştur (p0.05). Sonuç olarak duygusal iştah ve fiziksel aktivite ilişkisi daha detaylı incelenmeli ve bireylerin duygu ve durumlar ile yeme davranışları, fiziksel aktivite ilişkisinde farkındalıkları artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of emotional appetite on physical activity in university students. For this purpose, a questionnaire study was applied to 339 students between the ages of 18-65, studying at Yeditepe University. General information questionnaire form, emotional appetite questionnaire (EMAQ) and International physical activity questionnaire-short form (IPAQ) were applied to the participants in the data collection tool and their anthropometric measurements were recorded. In our study, the emotional appetite questionnaire was used to determine the emotional appetite states of the individuals. An International physical activity form was used to determine the level of physical activity. Throughout the research, the data were applied online with a questionnaire. 75.2% of the participants are women and 24.8% are men. As a result of our study, positive emotion and state scores of male students were higher than female students and this was statistically significant (p 0.05).As a result, the relationship between emotional appetite and physical activity should be examined in more detail and individuals' awareness of their emotions and situations, eating behaviors and physical activity relationship should be increased.