Subklinik hipotiroidi hastalarında demir eksikliği anemisi görülme sıklığının irdelenmesi
Research of the prevalence of iron deficiency anemia in subclinical hypothyroidism patients
  1. Tez No: 676910
  2. Yazar: EREN ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ ÖNGEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Subklinik hipotiroidi, demir eksikliği, anemi, Subclinic hypothyroidism, iron deficiency, anemia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Yapılan çalışmada toplumda sık görülen hastalıklar olan subklinik hipotiroidi ve demir eksikliği anemisi arasındaki ilişkinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tanımlayıcı, kesitsel çalışma etik kurul onayını takiben, 01.01.2020 – 31.12.2020 tarihleri arasında İKÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvurmuş hastalar arasından TSH ve serbest T4 değerleri taranarak subklinik hipotiroidi hastalarından oluşan 108 kişi ve ötiroid hastalardan oluşan 107 kişi olmak üzere toplam 215 kişi dahil edilerek yapıldı. Kişilerin yaş, cinsiyet bilgileri, kronik hastalıkları, kullandıkları ilaçlar ve laboratuvar sonuçları Probel bilgi sistemi üzerinden alınarak IBM SPSS Statistics 26 programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Yapılan çalışmada kadın cinsiyet (n:142, %66), kronik hastalığı olmayanlar (n:194, %90.2) baskındı; büyük çoğunluk l-tiroksin preparatı kullanmıyordu (n:202, %94). Kadınlarda TSH, erkeklerde ise hemoglobin, hematokrit, kırmızı kan hücre sayısı, MCV, MCH, serum demir, demir bağlama kapasitesi ve ferritin daha yüksekti. Kronik hastalığı olanlarda TSH ve kırmızı kan hücre sayısı düşüktü; serum demir, ferritin yüksekti. L-tiroksin preparatı kullananlarda TSH düşüktü; MCH ve ferritin istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti. Çalışma grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında TSH beklenildiği üzere çalışma gubunda yüksekti; hemoglobin, hematokrit, kırmızı kan hücre sayısı ise kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti. TSH ile hematokrit, kırmızı kan hücre sayısı; serbest T4 ile hemoglobin, hematokrit, kırmızı kan hücre sayısı arasında istatistiksel anlamlılık bulundu. Sonuç: Tiroid hormonlarının kırmızı kan hücreleri üzerine etkisi vardır. Subklinik hipotiroidi anemiye yol açmaktadır. Birinci basamak hekimleri vizitlerde subklinik hipotiroidi hastalarını anemi ve demir eksikliği açısından da değerlendirmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this research was to study the relationship between subclinical hypothyroidism and iron deficiency anemia, which are common diseases in the community. Materials and Methods: Following the ethics committee approval of this retrospective, descriptive, cross-sectional study, 108 patients with subclinical hypothyroidism and 107 euthyroid patients were scanned for TSH and free T4 values among the patients who examined in İKÇÜ Atatürk Research Hospital Family Medicine Departmant between 01.01.2020 and 31.12.2020. Age, gender, chronic diseases, drugs and laboratory datas of the patients were obtained from the Probel system and analyzed by the IBM SPSS Statistics 26 Program. Results: In this research, female gender (n:142, 66%) and those without chronic disease (n: 194, 90.2%) were dominant; the majority of patients did not use l-thyroxine (n:202, 94%). TSH was higher in women . Hemoglobin, hematocrit, red blood cell count, MCV, MCH, serum iron, iron binding capacity and ferritin values were higher in men. Those with chronic disease had low TSH and red blood cell counts; serum iron, ferritin were higher. TSH was lower in those using L-thyroxine preparations; MCH and ferritin were statistically significantly higher. When the study group was compared with the control group, TSH was higher in the study group as expected; hemoglobin, hematocrit, and red blood cell count were statistically significantly higher in the control group. TSH with hematocrit and red blood cell count was found statistical significance. Free T4 with hemoglobin, hematocrit and red blood cell count was statistical signifance. Conclusion: Thyroid hormons effect on red blood cells. Subclinical hypothyroidism causes anemia. Primary care physicians should also examine patients with subclinical hypothyroidism for anemia and iron deficiency at visits.