COVID-19'un Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren perakende ticaret işletmelerinin finansal tablolarına etkisi
The effect of COVID-19 on the financial statements of retail trade enterprises operating to Borsa İstanbul
  1. Tez No: 676912
  2. Yazar: ÖMER FARUK BAHŞİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN ÇİÇEKÇİSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Perakende Ticaret, Covid-19, Salgının Ekonomik Etkileri, Retail Trade, Covid-19, Economic Effects of the Pandemic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ekonomi içinde önemli bir yere sahip olan perakende ticaret, kişisel tüketim ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayarak önemli bir işlevi de yerine getirmektedir. Her alanda etkisini gösteren Covid-19 küresel salgınının perakende sektörüne etkisinin belirlenmesi amacıyla, Borsa İstanbul'da işlem gören 12 perakende ticaret şirketinin salgın öncesi (2019) ve salgın dönemi (2020) 6 aylık verileri karşılaştırılarak salgının ekonomik etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda 12 şirketin faaliyet sonuçları tablolarındaki değişim belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Covid-19 salgını genel olarak perakende ticaret şirketlerini büyük oranda olumsuz yönde etkilemiştir. Çalışmada, mali tabloları incelenen 12 şirketten 8'inin salgından yüksek düzeyde olumsuz yönde, 1 şirketin de orta düzeyde olumsuz yönde etkilendiği tespit edilmiştir. Salgından 2 şirketin yüksek düzeyde, 1 şirketin de düşük düzeyde olumlu yönde etkilendiği belirlenmiştir. Bu sonuçlardan hareketle salgının perakende ticaret sektörünü büyük oranda olumsuz etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Retail trade, which has an important place in the economy, fulfills an important function by meeting personal consumption needs. In order to determine the impact of the Covid-19 global epidemic, which has its effect in every field, on the retail sector, it was tried to determine the economic effects of the epidemic by comparing the pre-epidemic (2019) and the 6-month data of the epidemic period (2020) of 12 retail trade companies traded in Borsa Istanbul. In this context, the changes in the activity results tables of 12 companies were determined. According to the results, the Covid-19 outbreak has negatively affected retail trading companies in general. In the study, it was determined that 8 out of 12 companies whose financial statements were examined were highly adversely affected by the epidemic, and 1 company was moderately negatively affected. It was determined that 2 companies had a high level and 1 company was positively affected by the epidemic. Based on these results, it can be said that the epidemic negatively affected the retail trade sector to a great extent.