Sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğrenen ve öğreten becerilerinin incelenmesi (Malatya ili örneği)
Classroom teacher's up investigation 21st century learner skills usage and 21st century teacher skills usage (Example of Malatya province)
  1. Tez No: 676962
  2. Yazar: GÖKHAN COŞANAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YALÇIN KARALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21.yüzyıl öğrenen becerileri, 21.yüzyıl öğreten becerileri, Sınıf öğretmeni
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğrenen ve öğreten becerilerini kullanım düzeylerini tespit etmek ve bu becerileri kullanım düzeylerini cinsiyet, mesleki kıdem, mezuniyet durumu, mesleki tercih değişkenleri açısından incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yaklaşımında kesitsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Malatya ili Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde 2020-2021 eğitim-öğretim yılında görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada basit seçkisiz örneklem yöntemi kullanılmıştır. Örneklem sayısı hesaplanarak 269 Sınıf Öğretmenine araştırma ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada verileri toplamak için Göksün (2016) tarafından geliştirilen ve iki bölümden oluşan veri toplama aracı ile araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Veri toplama aracının birinci bölümünde 21. yüzyıl öğrenen becerileri ölçeği, ikinci bölümünde ise 21. yüzyıl öğreten becerileri ölçeği bulunmaktadır. Toplanan veriler SPSS 22.0 programında analiz edilmiştir. Araştırma verileri normal dağılım göstermediğinden iki kategorili değişkenler için Mann-Whitney U, üç ve daha fazla kategorideki değişkenler için Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğrenen ve öğreten becerilerini kullanım ortalamaları ve standart sapma değerlerini gösteren betimsel istatistik analizine yer verilmiştir. Çalışma sonucunda sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğrenen becerileri ve 21.yüzyıl öğreten becerilerini kullanımlarının iyi düzeyde olduğu anlaşılmıştır. 21. yüzyıl öğrenen becerileri alt boyutları arasından en yüksek kullanım düzeyinin“bilişsel beceriler”21. yüzyıl öğreten becerilerinin alt boyutları arasından en yüksek kullanım düzeyinin“onamacı becerilere”ait olduğu görülmüştür. 21. yüzyıl öğrenen becerilerinin alt boyutlarından“bilişsel beceriler”,“işbirliği ve esneklik becerileri”ve“yenilikçilik becerileri”alt boyutlarında mesleki tercih değişkenine göre anlamlı farklılaşma tespit edilmiştir. 21. yüzyıl öğreten becerilerinin cinsiyet değişkenine göre“yönetsel beceriler”ve“esnek öğretme becerileri”alt boyutlarında kadın öğretmenler lehine anlamlı farklılaşma olduğu ortaya çıkmıştır. Mezuniyet durumu değişkenine göre“üretimsel beceriler”ve“esnek öğretme becerileri”alt boyutlarında lisansüstü mezunu olan öğretmenler lehine anlamlı farklılaşma olduğu tespit edilmiştir. Mesleki tercih değişkenine göre ise 21. yüzyıl öğreten becerilerinin tüm alt boyutlarında bir kez daha meslek seçme şansları olduğunda öğretmenlik mesleğini tekrar seçmeyi kesinlikle isteyenler lehine anlamlı farklılaşma olduğu görülmüştür. Araştırma bulguları öğretmenlerin 21. yüzyıl öğrenen ve öğreten becerilerini kullanımlarının iyi düzeyde olduğunu ve bu durum 21. yüzyılın öğretmenlerinin yeni bin yılın öğrenenleri olan öğrencileri ile öğrenme-öğretme sürecinde uyum sorunu yaşamadan, 21. yüzyılın gerektirdiği becerileri işe koşarak etkili öğrenme gerçekleştirebilecekleri şeklinde yorumlanmıştır. Ayrıca mesleki tercih değişkeninin hem 21.yüzyıl öğrenen becerilerinde hem de öğreten becerilerinde öğretmenlik mesleğini yapmayı kesinlikle isteyenler lehine çıkması 21. yüzyılın öğretmenini yetiştirmede mesleki tercihin dikkate alınması gereken önemli bir faktör olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the level of use of 21st century learner and teacher skills of classroom teachers and to examine their level of use of these skills in terms of gender, professional seniority, graduation status, and professional preference variables. A cross-sectional survey model was used in the research. The universe of the study consists of classroom teachers working in Battalgazi and Yeşilyurt districts of Malatya province in the 2020-2021 academic year. Simple random sampling method was used in the study. The sample number was calculated and the research scale was applied to 269 Classroom Teachers. In the research, the data collection tool developed by Göksün and consisting of two parts and the demographic information form prepared by the researcher were used to collect the data. In the first part of the data collection tool, there is the 21st century learner skills scale, and the second part is the 21st century teacher skills scale. The data collected through data collection tools were processed in the SPSS program and analyzed through this program. Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were used because the research data did not show normal distribution. In addition, descriptive statistical analysis showing the average use and standard deviation values of 21st century learner and teacher skills of classroom teachers was included. As a result of the research, among the 21st century learner skills sub-dimensions, where the level of use of 21st century learner skills (X = 4.08) and 21st century teacher skills use levels (X = 4.19) are at average and good levels, the highest level of use among the sub-dimensions of 21st century teacher skills is found to be the highest level of cognitive skills. it was seen that the level of use belongs to the“confirmatory skills”. In the sub-dimensions of 21st century learner skills,“cognitive skills”,“cooperation and flexibility skills”and“innovation skills”, a significant differentiation was determined according to the professional preference variable. It has been observed that there is a significant differentiation in favor of female teachers in the sub-dimensions of“managerial skills”and“flexible teaching skills”according to the gender variable of 21st century teacher skills. According to the graduation degree variable, it was observed that there was a significant difference in favor of graduate teachers in the sub-dimensions of“generative skills”and“flexible teaching skills”. According to the vocational preference variable, in all sub-dimensions of 21st century teacher skills, when they have the chance to choose a profession once again, it has been observed that there is a significant difference in favor of those who definitely want to choose the teaching profession again. The findings of the research were interpreted as that teachers' use of 21st century learner and teacher skills was at a good level and this situation was interpreted as that 21st century teachers could perform effective learning by employing the skills required by the 21st century without experiencing adaptation problems in the learning-teaching process with their students, who are the learners of the new millennium. In addition, the fact that the variable of professional preference is in favor of those who definitely want to do the teaching profession in both 21st century learner skills and teacher skills shows that the factor of professional preference is an important point to be taken into consideration in raising 21st century teachers. Key Word: 21st Century Student Skills, 21st Century Teacher Skills, Classroom Teacher