Protez kaide materyallerine uygulanan farklı polisaj yöntemlerinin, mikroorganizma tutulumuna ve yüzey pürüzlülüğüne etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of different polishing methods on the microorganism adhesion and surface roughness of denture base materials
- Tez No: 676963
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN DEĞER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD/CAM PMMA, yüzey pürüzlülüğü, akrilik rezin, mekanik polisaj, polimetilmetakrilat, Dijital CAD/CAM protezler, CAD/CAM PMMA, surface roughness, polymethylmethacrylate (PMMA), digital CAD/CAM dentures, mechanical polishing, chemical polishing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; farklı tipteki PMMA (poli metil metakrilat) protez kaide materyallerine uygulanan çeşitli polisaj işlemlerinin, kaide materyalinin, yüzey prüzlülüğü ve mikroorganizma tutulumu üzerindeki etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Isı ile polimerize olan geleneksel PMMA(G), ısı ile polimerize olan enjekte edilebilir PMMA(E) ve prepolimerize CAD/CAM PMMA (CAD/CAM) protez kaide materyallerinden 60' ar adet örnek hazırlanmıştır. Tüm örnek yüzeyleri 800, 1000, 1200 ve 2500 grid' lik silikon karbid zımparalarla zımparalanmıştır. Her bir protez kaide materyaline ait örnekler farklı polisaj yöntemlerinin uygulandığı 3 alt gruba ayrılmıştır (n=20). Birinci gruba mekanik polisaj (M), diğer iki gruba ışıkla polimerize olan glaze likitleriyle [Palaseal (Ps), Optiglaze Color (Og)] kimyasal polisaj uygulanmıştır. Yüzey pürüzlülüğünün değerlendirilmesinde profilometre cihazı kullanılmıştır. Bir gün sonrasındaki bakteriyel kolonizasyonu değerlendirmek için; kültürel sayım yöntemlerinden, koloni sayım yöntemi kullanılmıştır. Tüm bu ölçümlerden elde edilen veriler Varyans Analizi kullanılarak değerlendirildi ve ortalamaların çoklu karşılaştırılmasında; Bonferroni Corrected testi kullanıldı (p=0.05). Yüzey pürüzlülüğü ve bakteriyel kolonizasyon arasındaki etkileşim Pearson Sıra Korelasyon testi ile incelendi. Aralarındaki ilişkinin tespiti için Regresyon Analizi yapıldı. Bulgular: Genel olarak PMMA kaide materyalleri karşılaştırıldığında; en düşük ortalama yüzey pürüzlülük (Ra) değerleri ve bakteriyel kolonizasyon değerleri CAD/CAM gurubunda elde edilmiştir. Polisaj yöntemleri karşılaştırıldığında; en düşük ortalama yüzey pürüzlülük (Ra) değerleri M gurubunda elde edilmiştir. Bakteriyel kolonizasyon ölçümü sonucunda; standardize mekanik polisajla diğer gruplara göre daha düşük kolonizasyon değerleri elde edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda kullandığımız farklı tipteki PMMA kaide materyalleri yüzey pürüzlülüğü açısından karşılaştırıldıklarında aralarında istatisiksel olarak önemli bir fark bulunmadı, ancak bakteri kolonizasyonunda önemli farklılıklar bulundu. Çalışmamızın sonucunda mekanik polisajın genel olarak ışıkla aktive olan glaze ajanlarına göre daha iyi sonuçlar verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Material and Methods: 60 specimens were prepared for each of conventional heatpolymerized PMMA (G), injection heat-polymerized PMMA (E) and prepolymerized CAD/CAM PMMA (CAD/CAM) denture base materials. All specimens were wet grounded with 800, 1000, 1200 and 2500 - grit silicone carbide abrasive paper. The prepared specimens were divided into 3 sub-groups (n=20) for different polishing procedures. Mechanical polishing (M) was applied to the first group and the other two groups were chemically polished with photo-activating glazes [Palaseal (Ps), Optiglaze color (Og)]. A profilometer was used to evaluate the surface roughness. Bacterial colonization after one day were evaluated by colony counting technique. A multi comparison of variance was used to statistically analyze the result data and the average value was used compared by Bonferroni Correction Test (p=0.05). The Pearson Rank Correlation test was used to evaluate the relationship between surface roughness and bacterial colonization. To determine the relationship between them, Regression Analysis were used. Results: In general, when PMMA base materials were compared, the lowest average surface roughness (Ra) values and bacterial colonization values were obtained in CAD/CAM group. When the polishing methods were compared, the lowest average surface roughness (Ra) values were obtained in the M group. As a result of bacterial colonization measurement, lower colonization values were obtained with M compared to other groups. Conclusions: When the different types of PMMA base materials that used in our study were compared in terms of surface roughness, no statistically significant difference was found between them, but significant differences were found in bacterial colonization. As a result of our study, it has been observed that mechanical polishing generally provides better results than light-activated glazing agents.